Zo haal je het beste uit je zonnepanelen

Steeds meer mensen hebben zonnepanelen. Zonnepanelen zetten uv-straling om in bruikbaar wisselstroom. De panelen zorgen ervoor dat je je eigen stroomverbruik kunt dekken, waardoor je jaarlijks tot wel honderden euro’s op je energierekening bespaart. Zo verdien je de investering in gemiddeld 8 jaar weer terug! Wist je dat je de opbrengst van je zonnepanelen zo efficiënt mogelijk kan inzetten? In deze blog lees je een paar handige tips!

Informatie vooraf: hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten uv-straling om in gelijkstroom. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom. Dat is het type stroom wat je nodig hebt voor alle elektrische apparaten in huis. Via de groepenkast wordt de stroom verdeeld naar de elektrische apparaten in huis. 

 

Naast de panelen en de omvormer, installeert de installateur een energiemeter. Dit apparaat houdt nauwkeurig de opbrengst en het verbruik bij. Zo weet je precies wat de zonnepanelen je opleveren!

Rendement zonnepanelen: hoe zit dat?

Het rendement van zonnepanelen wordt ook wel de opbrengst genoemd, en is niks meer en niks minder dan het percentage uv-straling wat daadwerkelijk wordt omgezet in wisselstroom. Wanneer je zonnepanelen een rendement van 50% of meer behalen, is het de investering dubbel en dwars waard.

 

Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). In de berekening wordt de instralingsfactor van de zon meegenomen. Deze is in Nederland en Vlaanderen vastgesteld op 0,85. Je berekent het rendement van zonnepanelen aan de hand van de volgende formule: 

Instralingsfactor x het totale vermogen in Wp = de opbrengst.

Toch is het berekenen van het rendement niet zo eenvoudig als het lijkt: er zijn namelijk enkele factoren die de opbrengst beïnvloeden. 

Factoren die de opbrengst beïnvloeden

Het rendement van zonnepanelen wordt beïnvloed door deze factoren:

  • De ligging van het dak: de ligging van het dak bepaald hoeveel zonlicht je panelen kunnen vangen. Een dak op het zuiden is het meest ideaal.
  • De hellingsgraad: naast de ligging heeft ook de hellingsgraad van de panelen een grote invloed op het rendement. Een hellingsgraad tussen de 20 en 50 graden is het ideaalst.
  • Luchtstroom: bij zomerse temperaturen boven de 25 graden worden zonnepanelen te heet. Het is daarom belangrijk dat de panelen een aantal centimeter boven en onder het dak worden geplaatst, zodat er koele lucht langs de panelen kan stromen. 

Zo haal jij het beste uit je zonnepanelen!

Zo, de opbrengst van zonnepanelen wordt dus door verschillende dingen beïnvloed. Maar, je kunt ook zelf een aantal dingen doen om zoveel mogelijk te profiteren van de zonnepanelen. Met deze handige tips is dat zo gedaan!

 

Tip 1: Gebruik de opgewekte stroom overdag

Zet jij ‘s avonds wel eens de wasmachine aan? Dat is zonde! ‘s avonds wordt de stroom die je niet gebruikt geleverd aan het energienet. Hierdoor loop je dus een deel van de opbrengst mis. Gebruik daarom elektrische apparaten zoveel mogelijk overdag: zo maak je optimaal gebruik van de opbrengst van je panelen!

 

Tip 2: Schakel elektrische apparaten die je niet gebruikt ‘s nachts uit

Heb jij stekkers in het stopcontact van apparaten die je niet gebruikt? Wist je dat deze apparaten dan alsnog stroom verbruiken? Haal stekkers uit de apparaten die ‘s nachts niet aan hoeven te staan. Zo verspil je zo min mogelijk energie!

Wil je meer weten over zonnepanelen? Of ben je op zoek naar een zonnepanelen installateur? Klik hier voor meer informatie.