Stappen om zelfstandig een lamp op te hangen

Ga je zelf een lamp ophangen? Dat hoeft helemaal niet lastig te zijn. Als je de volgende stappen opvolgt en beschikt over de juiste benodigdheden, is het een ophangen een fluitje van een cent. Je kunt bijvoorbeeld de lampen ophangbeugel van Lamplord gebruiken om het jezelf makkelijker te maken. Lees snel verder om te weten waar je moet beginnen. 

Stap 1: Voorbereiding lamp ophangen

Voordat je begint is een goede voorbereiding essentieel. Sla deze stap dus nooit over. Om het ophangen van je lamp voor te bereiden, pak je alvast de materialen die je nodig hebt. Over het algemeen heb je het dan over een schroevendraaier, draadstriptang, kroonsteentje, de lamp zelf, de lichtbron en eventueel een spanningszoeker. Afhankelijk van waar je de lamp op gaat hangen heb je ook een ladder nodig, een boormachine, schroeven en pluggen. 

In het kader van veiligheid zorg je er daarnaast voor dat de stroom in huis is uitgeschakeld. De groep waar je de lamp op gaat hangen, moet uit staan. Met een spanningszoeker kun je dit controleren. 

Stap 2: De beugel ophangen

In de tweede stap ga je aan de slag met de beugel. Onder het contactpunt zorg je ervoor dat je genoeg ruimte hebt. Als er nog een oude lamp hangt, haal je die er eerst af. De beugel plaats je over de centraaldoos en je schroeft hem goed vast met de schroevendraaier. Als je nog een gat moet boren, pak je de boormachine, schroeven en pluggen erbij. Boor gaten in de muur of in het plafond, zet daar pluggen in en schroef de beugel dan vast. 

Stap 3: Elektriciteit aansluiten op de lamp

Nu je de beugel hebt opgehangen, ga je over naar de elektriciteit. In de meeste gevallen is het nodig om de elektriciteitsdraad te strippen met een draadstriptang. Haal 1 centimeter van het draad af zodat het koper zichtbaar wordt. Pak dan het kroonsteentje erbij om verder te gaan. 

Schroef de kleine schroefjes op het kroonsteentje een beetje los, zodat je wat ruimte vrijmaakt. De koperdraden die je hebt gestript, leg je in het kroonsteentje en je draait ze vast. Gebruik voor elke kleur draad een aparte ingang. Aan de andere kant van het kroonsteentje verbind je de stroomdraden. Let erop dat je dezelfde kleuren tegenover elkaar aanlegt en dus met elkaar verbindt. Heeft je lamp geen geel groene draad? Dan hoef je die niet te gebruiken. Draai de schroefjes van het kroonsteentje vervolgens weer vast. 

Stap 4: Testen

In principe heb je alle stappen doorlopen om de lamp op de juiste manier aan te sluiten. Wat je nu kunt doen, is testen of het aansluiten is gelukt. Draai het licht in de lamp en zet de elektriciteit in de meterkast weer aan. Als het goed is doet de lamp het. Zo niet? Kijk dan nog eens of je de stappen goed doorlopen hebt.