5 tips voor een badkamerrenovatie

Uw badkamer is eigenlijk aan vervanging toe maar u ziet op tegen het gedoe van een verbouwing. Renovatie is ook best spannend. Een goede voorbereiding neemt echter veel zorgen weg en zorgt later voor een mooier resultaat. Met de volgende vijf tips inspireren we u graag, en komt die nieuwe badkamer een stap dichterbij.
• Betrek een vakman bij het opmeten van uw huidige sanitair
• Verplaats u goed in uw huidige en toekomstige gebruik van uw badkamer
• Begroot niet te krap
• Houd rekening met verlichting
• Houd rekening met voldoende ventilatiemogelijkheden

Betrek een vakman bij het opmeten van uw huidige sanitair

Voor een eerste grove inschatting is het vaak voldoende om zelf een meetlat te pakken. U kan zo kijken of u ruimte heeft voor zowel het gewenste bubbelbad als die ruime inloopdouche. Bij een badkamerrenovatie gaat het immers al gauw om duizenden euro’s. Het zou zonde zijn als, door een misrekening, uw hele badkamer letterlijk in het water belandt. Ons advies is dan ook altijd om een vakman uw badkamer te laten opmeten en zo latere verrassingen te voorkomen. Dit zal meestal ook de partij zijn die uw badkamer levert en eventueel plaatst.

Verplaats u goed in uw huidige en toekomstige gebruik van uw badkamer

Een badkamer is een behoorlijke investering, waarvan u lange tijd plezier wil hebben. Het is dan ook verstandig in uw plannen rekening te houden met de toekomst. Probeer vooruit te kijken: verwacht u bijvoorbeeld gezinsuitbreiding? Dan kan een bad een uitkomst zijn. Of heeft u steeds meer moeite met traplopen en is het misschien handiger om uw badkamer naar de begane grond te verplaatsen? Ook kan u kijken naar een enkele of een dubbele wastafel en wel of geen separaat toilet. Kortom kijk goed naar uw huidige en toekomstige gebruik. Zo heeft u zo lang mogelijk plezier van uw nieuwe badkamer.

Begroot niet te krap

Ervaring leert dat een renovatie vaak duurder uitpakt dan gedacht. Hoe goed en specifiek uw begroting ook was, er kan altijd iets anders lopen dan u dacht. Houd hier in uw planning rekening mee en houd tijdens de renovatie de vinger aan de pols. Zo kan u waar mogelijk ingrijpen en voorkomt u verrassingen. Als uw begroting erg krap is kan het verstandig zijn de renovatie even uit te stellen of andere keuzes te maken in het ontwerp.

Houd rekening met verlichting

Aan verlichting in de badkamer wordt vaak (te) laat gedacht. Dat is jammer, want goede verlichting is van groot belang en is iets waar u bij uw renovatie al in een vroeg stadium over na moet denken. Bij verlichting is het belangrijk dat u goed nagaat waarvoor u uw badkamer gaat gebruiken. De aanwezigheid van daglicht via een raam of lichtkoepel ie hierop van invloed. Sfeerverlichting kan heel mooi zijn, maar is minder geschikt om make-up bij aan te brengen. Zo kan u bijvoorbeeld gerichte spots aanbrengen boven uw wastafel en een dimbaar armatuur boven uw bad. Het is belangrijk dat u dit bepaalt voordat de stroomvoorziening wordt aangelegd en weggewerkt. Zo kan u het geheel mooi afwerken en hoeft u later niet in uw nieuwe tegels te boren.

Houd rekening met voldoende ventilatiemogelijkheden

Ventilatie is, in een vochtige ruimte als de badkamer, van groot belang. Het is tevens iets waarmee u al in een vroeg stadium rekening moet houden. Het later inbouwen van ventilatie is altijd een complexe en onnodig dure oplossing. Bij ventilatie dient u met verschillende dingen rekening te houden. Namelijk met het aantal gebruikers van de badkamer en de aanwezigheid van natuurlijke ventilatiemogelijkheden als een raam. Daarnaast heeft bijvoorbeeld een stoomdouche of een jacuzzi invloed op de benodigde ventilatie. Goed doordachte ventilatiemogelijkheden voorkomen schimmel en zorgen voor een comfortabele en duurzame badkamer.