Bespaar energie door slimmer te wassen!

Wasmachines zijn een van de fijnste uitvindingen. Je staat er niet vaak bij stil, maar het is niet al te lang geleden dat alle was op de hand werd gedaan en bijna een hele dag in beslag nam voor een huisvrouw in een groot gezin. Een apparaat dat absoluut de moeite waard is dus, maar wel is het belangrijk om er op een verstandige manier gebruik van te maken. Wassen kost water en energie, waardoor je in feite dubbel kunt besparen met een beetje moeite. Benieuwd hoe je slimmer kunt wassen? Hier vind je tips.

Kies een A+++ wasmachine

Als je een nieuwe wasmachine koopt, let dan goed op het energielabel. Het loont de moeite om iets meer uit te geven en een A+++ model aan te schaffen. Dat gaat je jarenlang schelen in energiekosten. Kijk daarnaast naar de trommelinhoud. Die kan je afstemmen op je huishouden. Misschien was je bijvoorbeeld liever wat vaker dan veel tegelijk en is een capaciteit van 6 kg voldoende. Als je een oude wasmachine hebt, kan het de moeite waard zijn om deze te vervangen zelfs als hij nog functioneert. Wasmachines zijn de laatste jaren stukken efficiënter geworden. Heb je een nieuw model wat stuk is gegaan? Kijk dan juist of je het kan repareren in plaats van een nieuwe aan te schaffen, dat is vaak zuiniger.

Kies een lage temperatuur of gebruik de eco-knop

Tenzij je kinderen in het gras hebben lopen ravotten of je een bouwvakker in je huishouden hebt, is de kans groot dat je was helemaal niet zo vies is. Wassen op 30 graden is dan meer dan voldoende om voor een schone en frisse was te zorgen. Dat is ook je beste keuze voor je portemonnee en het milieu. Hogere temperaturen zijn nodig voor was die erg vuil is, beddengoed, vaatdoekjes of kleren van zieke kindjes. Gebruik de eco-stand als je op 40 of 60 graden was. Het is een misverstand dat dit je meer kost omdat de wasmachine langer draait. Wist je dat 4 op de 10 mensen de eco-knop nooit gebruikt? Zonde, dus zorg dat jij niet bij deze groep hoort.

Slimme tips voor elke wasbeurt

  • Was altijd met een goedgevulde trommel. Vanzelfsprekend is dat efficiënter omdat je met hetzelfde programma voor meer schone spullen zorgt, maar het bespaart daarnaast energie. Dat komt omdat je wasmachine het gewicht van het wasgoed gebruikt om de trommel te laten draaien.
  • Gebruik minder wasmiddel dan de verpakking aanraadt. Tenzij je een automonteur bent, is de kans klein dat je was echt ernstig vies is. Daarnaast zijn de wasmiddelen van tegenwoordig er krachtig waardoor je er minder van nodig hebt.
  • Klaar met wassen? Pak het droogrek erbij. Het ophangen van de was aan een rek of waslijn kost je weinig moeite, maar het scheelt veel energie als je de droger niet gebruikt of zelfs kunt verkopen. Wil je bepaalde was toch in de droger stoppen? Centrifugeer dan op de hoogste stand in de wasmachine om het werk voor de droger alvast wat te verlichten.

Geld besparen met de online energievergelijker

Slim wassen zorgt voor een vermindering in je energieverbruik maar de eenvoudigste manier om geld te besparen op jouw energierekening, is door een goedkoper energiecontract af te sluiten bij een de goedkoopste energieleverancier. Om de beste en de goedkoopste energieleverancier te vinden in jouw regio, kun je gebruik maken van een online energievergelijker.