Tuin ontwerpen? Hier moet je rekening mee houden

Wil je een nieuwe tuin? Dan is het najaar de perfecte periode om daarmee te starten. Het is nog warm genoeg om nieuwe planten te poten voordat de winter begint. Bovendien zijn hoveniers in het hoogseizoen (de zomer) vaak dermate druk dat ze vaak geen tijd hebben om nieuwe klussen aan te nemen.

Het gevolg is dat je volgend tuinseizoen niet meer van je nieuwe tuin kunt genieten. Maar voordat je je nieuwe tuin gaat aanleggen begin je met het maken van een tuinontwerp. Waar moet je rekening mee houden? Dat vertellen we je in dit artikel.

Het terras

Het terras is een van de belangrijkste plekken van de tuin, omdat je doorgaans daar de meeste tijd doorbrengt. Bovendien wil je er niet alleen met de gezinsleden kunnen zitten, maar ook met je visite hebt. Zorg daarom dat je ruimschoots voldoende ruimte reserveert in het tuinontwerp om met een grote groep op je terras te kunnen zitten. Houd daarbij ook rekening met ruimte voor bijvoorbeeld een barbecue en een parasol.

De afwatering

in Nederland krijgen we steeds vaker te maken met hevige regenbuien. De afwatering van regenwater is daarom belangrijker dan ooit. Bij het ontwerp is het daarom aan te raden om goed over de afwatering na te denken. Denk bijvoorbeeld aan een drainagesysteem dat je met een ondergrondse opvangbak verbindt. Op die manier heb je in de weken waarin het niet of nauwelijks regent voldoende water om het groen water te geven.

Speelruimte

Wanneer je kinderen hebt is speelruimte van groot belang in de tuin. Maar ook wanneer je zelf geen kinderen hebt, maar er familieleden of vrienden zijn die wel kinderen hebben, is het leuk een hen speelruimte aan te kunnen bieden als ze op visite komen.

Schaduwrijke plekken

Doordat de zomers steeds warmer worden is het belangrijk om voor voldoende schaduwrijke plekken in je tuin te zorgen. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld ruimte te reserveren voor een parasol. Maar je kunt ook voor natuurlijke zonwering gaan. Denk bijvoorbeeld aan de pergola die je laat groeien zodat er een groen dak ontstaat waaronder het heerlijk vertoeven is.

De natuur

Helaas kiezen er veel mensen tegenwoordig voor om hun tuin geheel te betegelen. Dit sluit aan op de trend van een onderhoudsarme tuin. Maar tuinen die geheel betegeld zijn leveren problemen op voor de natuur. Insecten, vogels en egels hebben steeds minder schuilplaatsen door betegelde tuinen.

Bovendien vormen betegelde tuinen een groot probleem voor de afvoer van regenwater naar de bodem. Kortom, denk bij het ontwerpen van je tuin niet alleen aan wat je mooi vindt, maar ook zeker aan wat de natuur nodig heeft. Wanneer je het grootste gedeelte van je tuin toch wilt betegelen, maak dan op zijn minst een plantenborder zodat er toch nog enige ruimte is voor de natuur.

Het is overigens niet zo dat een tuin met veel beplanting veel tuinonderhoud vergt. Met de juiste beplanting valt het allemaal reuze mee. Een hoveniersbedrijf dat veel ervaring heeft met het ontwerpen en maken van onderhoudsarme tuinen is Aardoom hoveniers uit Ridderkerk. Bekijk hun werk maar eens op hun website.

Tuin laten ontwerpen?

Kom je er niet helemaal uit met het ontwerpen van je nieuwe tuin? Dan kun je ervoor kiezen om een tuinontwerp te laten maken. Het mooiste is als je het tuinontwerp in 3D laat maken. Met een 3D tuinontwerp kun je namelijk vooraf een wandeling door je tuin maken. Dat geeft meer zekerheid over of de tuin aan je wensen voldoet. Je weet immers precies hoe je tuin eruit komt te zien. Nog voordat de eerste schop de grond in gaat.