Een gevestigd gazon onderhouden

Geef af en toe water maar dan wel gelijk zodanig dat de grond ook goed na is. Diepe wortels houden uw gazon gezond en weelderig. Bevorder de wortelgroei door zwaar te drenken en laat vervolgens de bovenste 5 cm van de aarde uitdrogen voordat u opnieuw water geeft. De exacte hoeveelheid water per week hangt af van de variëteit van het gras en het weer. Een goede vuistregel voor het groeiseizoen is 2,5 – 3,25 cm water per week, oplopend tot 5 cm tijdens heet, droog weer.

Geef ’s avonds laat of ’s morgens vroeg water om het waterverlies door verdamping te verminderen. Als u wilt weten hoeveel centimeters water uw sprinkler gebruikt, plaatst u open containers rondom uw tuin. Laat de sprinklers 20 minuten draaien en meet vervolgens de waterdiepte in elk blik. Vermenigvuldig de gemiddelde diepte met drie om de centimeters per uur te vinden.

Laat uw gazon slapend groeien. Veel grassoorten overleven hete, droge zomers door inactief te blijven. Hun bladeren worden bruin, maar de ondergrondse delen blijven maandenlang in leven. Als je gazon verwelkt en bruin kleurt, maakt het niet uit hoeveel je het water geeft, zodat het slapend gezonder kan worden. Het meeste sluimerende gras hoeft niet te worden gedrenkt. Als de grond extreem droog is of als de grassoort het niet goed doet bij warm weer, geef het gazon dan om de 2-4 weken 1cm water.

Maai op de hoogste stand op uw maaier. Gras maaien op een grote hoogte (ongeveer 10 cm) is belangrijk voor de gezondheid van het gazon, vooral tijdens de zomerhitte. Langer gras overschaduwt de grond, waardoor onkruid ontspruit en gunstige microben worden bevorderd. Door het gras hoog te laten, kan uw gazon zich ook richten op de wortelgroei, waardoor ziekteresistentie ontstaat. Laat het grasmaaisel na het maaien op het gazon liggen om de voedingsstoffen naar uw gazon terug te brengen. Maai niet binnen een week na het planten van nieuw gras. Het gras heeft geen tijd om diep genoeg wortels te laten groeien en kan door de maaier omhoog worden getrokken.

Maai nooit een nat gazon. Het gladde gras kan een ongeluk veroorzaken en sommige maaiers zullen niet zo efficiënt werken. Slijp het maaimes na ongeveer 10 uur maaien, of als vers gemaaid gras er bruin uitziet met bruine punten. Als je het uiterlijk van een hoog gazon niet leuk vindt, kun je de hoogte zo laag als 5 centimeter verkleinen. Sommige grassoorten pakken dit beter op dan andere, maar de meeste geven de voorkeur van 7,5 centimeter of meer. Verwijder nooit meer dan een derde van de hoogte van het gras tegelijk. Het is mogelijk dat u in het voorjaar om de twee of drie dagen graszoden moet maaien om het op de juiste hoogte te houden.

Maai in een andere richting of patroon dan uw laatste keer om het gras gelijkmatiger te laten groeien.