Graszoden kopen en aanleggen

Heb je graszoden gekocht en liggen deze klaar om aangelegd te worden? Ga dan zo snel als mogelijk aan de slag en laat de zoden zeker niet uitdrogen. Eigenlijk is het de bedoeling om ze nadat je ze hebt opgehaald direct te leggen. Zeker bij warm en droog weer is het cruciaal om ze direct te leggen. Wacht je te lang, dan kan het te laat zijn en zijn ze onbruikbaar.

Het aanschaffen van graszoden

Graszoden kopen lijkt eenvoudig en dat is het natuurlijk ook, maar toch is het goed om te kijken welke grassoorten er allemaal verkrijgbaar zijn. Heb je bijvoorbeeld kinderen en verwacht je dat ze graag op het gazon willen gaan spelen? Dan is het niet verstandig om siergazon te kopen, omdat deze grassoort niet echt geschikt is voor spelende kinderen. Je kunt in dat geval beter kiezen voor het sportgazon of het speelgazon.

Graszoden aanleggen

Het leggen is vrij eenvoudig, maar het dient wel te worden gedaan op een vlakke ondergrond met weinig ‘oneffenheden’. Verwijder dus onkruid en dood plantaardig materiaal. Ook stenen en puin dienen te worden verwijderd. Na het leggen is het belangrijk om het gazon nat te houden. Heb je de mat in een droge periode aangelegd? Dan is het nodig om driemaal daags het gras te sproeien. Dit doe je ongeveer drie weken tot de wortels zijn aangehecht. Wacht niet tot de zon is ondergegaan, want dan is de kans groot dat de zoden uitdrogen. Je kunt eventueel een sproei-installatie kopen die dit automatisch regelt.