Duurzaamheid door infrarood verwarmen

Om de duurzaamheid van energieverbruik te verbeteren wil je natuurlijk niet onnodig veel verstoken aan gas voor verwarming. Naast de warm water radiatoren zijn er uiteraard manieren gevonden voor langdurig verwarming zoals met vloerverwarming, maar het blijft stoken en is hierdoor niet duurzaam.

Toepassen infrarood verwarming

Infrarood verwarming kun je in huis toepassen door middel van infrarood panelen. De panelen kunnen gemakkelijk bevestigd worden aan de muur of aan het plafond. Tevens zijn ze voorzien van een eigen thermostaat.

Door de mobiliteit van de te bevestigen panelen, kun je ze makkelijk overal plaatsen waar je maar wilt. Veel gebruikte ruimten hiervoor zijn de badkamer, keuken, slaapkamer, woonkamer en zolder. Maar ze kunnen ook geplaatst worden in de schuur en buitenhuis.

Straling

De wijze waarop infrarood verwarmd is anders dan bij normale verwarmingselementen. Doorgaans wordt de luchtomgeving van de radiator verwarmd daar waar de infrarood verwarming juist warmte straling afgeeft en objecten binnen bereik verwarmd. Door het niet verwarmen van de lucht in de ruimten heeft dit ook als voordeel dat de luchtcirculatie ook niet wordt beïnvloed, daarmee is er dan ook minder kans op stofverplaatsing.

De straling is vergelijkbaar met natuurlijke verwarming zoals zonlicht, met als voordeel uiteraard dat dit zonder UV bestraling gebeurt. Wanneer objecten worden bereikt door de straling, ontstaat de verwarming door het absorberen van de straling door de objecten in de omgeving, en die geven weer op hun beurt de opgenomen warmte af aan de omgeving.

Duurzaamheid

Het voordeel van deze manier van verwarmen is de duurzaamheid. Stoken is niet duurzaam en dat terwijl infraroodstraling elektrisch van aard is en het gebruik van infrarood panelen zuinig is. Infraroodpanelen die je kan installeren in elke ruimte hebben een eigen thermostaat en een snelle opwarmtijd en zijn daarmee ook rendabeler in gebruik.

Rendement

Door de zuinigheid en duurzaamheid van het energieverbruik heeft infrarood verwarming meer rendement dan de traditionele manier van verwarmen. Het is efficiënter in gebruik dan de traditionele warm water radiatoren en vloerverwarming, plus er is amper warmteverlies bij ventilatie waardoor de omgeving prettig aanvoelt net zoals de warmte door de infrarood straling. Ook in het aanschaffen van infrarood verwarming is het rendement te merken in de prijs ten opzichte van de voordelen wat deze manier van verwarmen oplevert.

De voordelen op een rijtje:

  • duurzaam energie verbruik
  • efficiënter dan stoken
  • snellere verwarming
  • comfortabeler gevoel
  • geen stofverspreiding
  • geen warmteverlies bij ventilatie
  • een lagere energierekening dan bij traditionele verwarming