Maatregelen voor een beter energielabel voor je bedrijfspand

Er zijn veel redenen te bedenken waarom het verbeteren van de energieprestatie van je bedrijfspand interessant is. Een betere energieprestatie gaat samen met een besparing op energiekosten en een beter energielabel. Beide zijn voor jou als pandeigenaar natuurlijk gunstig. De belangrijkste reden waarom pandeigenaren investeren in maatregelen is het verbeteren van het energielabel. Vanaf 1 januari 2023 is het voor kantoren namelijk verplicht om minimaal over een energielabel-C te beschikken. Voldoet je kantoorpand niet aan deze verplichting? Dan is het verboden om het gebouw als kantoor te gebruiken.

Wat is een energielabel bedrijfspand (epa-u)?

Een energielabel voor je bedrijfspand wordt ook wel een epa-u label genoemd. Deze afkorting staat voor EnergiePrestatieAdvies-Utiliteitsbouw en geeft de energieprestatie van een utiliteitsgebouw aan. De verplichting dat alle kantoren in 2023 over minimaal een C-label moeten beschikken heeft de overheid genomen om te verduurzamen. De verwachting is dat in de toekomst alle kantoorpanden over een energielabel A moeten beschikken. Investeren in maatregelen voor een beter energielabel is daarom een verstandige keuze. Hieronder hebben we een aantal maatregelen die je kunt nemen op een rijtje gezet:

  • Isolatie verbeteren. Een goede isolatie zorgt voor een flinke verduurzaming van je bedrijfspand. Zo is het verstandig om de vloer, ramen, gevel en/of het dak te isoleren. Isolatie zorgt voor minder energieverbruik, waardoor dit ook invloed heeft op de energieklasse.
  • LED verlichting. Een van de goedkoopste en gemakkelijkste maatregelen voor een beter energielabel is het vervangen van traditionele verlichting voor LED. Investeren in LED verlichting is een simpele maatregel dat het energieverbruik flink vermindert. De investering in LED verlichting heb je al snel terugverdiend.
  • HR glas. Enkel glas op kantoor zorgt voor enorm veel warmteverlies. Dat is natuurlijk hartstikke zonde en zorgt ook voor een lager energielabel. Daarom is het investeren in dubbel-, drievoudig- of HR++ glas een verstandige investering voor een beter energielabel.
  • HR ketel. Veel bedrijfspanden in Nederland hebben nog een verouderde CV ketel. Deze CV ketel vervangen voor een hoogrendementsketel is een slimme investering dat zorgt voor een flinke energiebesparing en ook een positieve invloed heeft op het energielabel.