Moodboard maken voor je interieur

Het leukste deel van verhuizen is het inrichten van je huis. Pas dan wordt het echt jouw eigen plekje. Het kan best lastig zijn om alles goed met elkaar te matchen. Een moodboard kan je hierbij helpen!

Wat is een moodboard

Een moodboard is simpelweg een collage met allerlei afbeeldingen. Toch hoeven het niet per se knipsels van woontijdschriften te zijn. Je kan ook een verzameling maken van diverse kleuren en materialen. Voor een moodboard gelden eigenlijk geen regels. Het geeft een gevoel weer en is een manier om je creativiteit op de vrije loop te laten.

Een moodboard is niet alleen handig voor een nieuw huis, maar ook voor je huidige woning. Het kan zijn dat je je interieur na een paar jaar wil omgooien, bijvoorbeeld omdat je smaak verandert of doordat je een groter budget hebt. Een moodboard is een handige manier om je nieuwe woonstijl op papier te zetten. 

Op papier of digitaal

Bij een moodboard denk je al gauw aan een tafel vol tijdschriften en een groot vel A3 papier. Maar dat is anno nu niet meer zo. Met fotobewerkingsprogramma’s zoals Canva of Photoshop kan je digitaal een collage maken. Het belangrijkste is dat je een canvas hebt waarop je al je inspiratie (digitaal) plakt. Voorbeelden, stijlen en afbeeldingen kan je vinden in woon- en interieurtijdschriften of Pinterest. Of stap out-of-the-box met kooktijdschriften, lifestyle magazines en kleurstalen. Het gaat om de sfeer en het verzamelen van inspiratie, niet om kant-en-klare afbeeldingen te plakken van spullen die je graag wil.

Maak het niet gehaast in één dag, maar ga er af en toe een uurtje bezig. Plan bijvoorbeeld elke zondagmiddag een moment waarop je ermee aan de slag gaat. Op die manier kan je het even laten bezinken. Hang hem naderhand op in huis zodat je goed kan kijken of het nog past bij wat je wil.

Woonstijl bepalenJe hoeft je moodboard niet mee te nemen naar de woonwinkel om deurkrukken uit te kiezen. Maar het kan je wel een goede indicatie geven voor je wensen. Staat je collage vol met groene planten en lichte accenten? Dan heb je een idee van de sfeer die je graag wil. Dit gaat natuurlijk door tot de subtiele accenten, zoals plinten en deurklinken kopen. Gebruik het moodboard om je woning digitaal in te richten of door een wishlist te maken met je favoriete items. Zo wordt je woning een weerspiegeling van jouw stijl.