Wat zijn de voordelen van een bouwkundige keuring?

Een nieuwe woning op het oog? Dan is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring, bijvoorbeeld door Huiskeur, een verstandige keuze. In sommige gevallen kan een bouwkundige keuring zelfs verplicht zijn om de hypotheek rond te krijgen. Een bouwkundig rapport van je nieuwe woning brengt vele voordelen met zich mee. Lees hieronder meer over de belangrijkste voordelen.

Voordeel 1. Inzicht in onderhoudsstaat

Na het kopen van een woning wil je natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Een bouwkundig expert de woning laten keuren zorgt ervoor dat je geen kat in de zak koopt. Door een bouwkundige keuring hoef je niet bang te zijn voor verborgen gebreken. Tijdens de keuring brengt de bouwkundig expert alle gebreken en de onderhoudsstaat van de woning in kaart. Alle gegevens worden uitgevoerd tot een bouwkundig rapport met daarin alles over de huidige technische en onderhoudsstaat van de woning.

Voordeel 2. Kostenraming

Naast het inzicht in de huidige staat van de woning bestaat een bouwkundig rapport ook gedeeltelijk uit een kostenraming. Een bouwkundig rapport geeft dus inzicht in de onderhoudskosten die je op korte en lange termijn kunt verwachten. Denk bijvoorbeeld aan verbeter-, onderhouds- en verbouwingskosten.

Voordeel 3. Sterke onderhandelingspositie

Onderhandelen over de vraagprijs hoort natuurlijk bij het kopen van een nieuwe woning. Een bouwkundig rapport laten opstellen tijdens de onderhandelingen zorgt voor een sterkere onderhandelingspositie. Staan er in het rapport dat de woning gebreken heeft of onderhoud nodig heeft? Dan kan je natuurlijk de onderhouds- of verbeterkosten onder de vraagprijs bieden.

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Wil je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten? Dan is het in sommige gevallen verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Wordt geconstateerd dat er sprake is van achterstallig onderhoud dat meer dan 10% van de woningwaarde is? Of adviseert de taxateur een bouwkundige keuring? Dan is een bouwkundige keuring verplicht bij het afsluiten van een hypotheek met NHG.