Kantoor verbouwen voor een beter energielabel

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Het verduurzamen van je kantoorpand is dan ook een goede investering. Maatregelen nemen voor minder energieverbruikt zorgt niet alleen voor een besparing in energiekosten, maar biedt ook andere voordelen. Denk bijvoorbeeld aan een groen imago, minder energieverbruik, beter voor het milieu en het voldoen aan de komende verplichting. In dit artikel hebben we een aantal maatregelen op een rijtje gezet voor een beter energielabel.

Energielabel-C of beter verplicht in 2023

Heeft jouw kantoorpand momenteel een energielabel lager dan C? En heeft je kantoor een oppervlakte van minimaal 100 vierkante meter? Dan is het verstandig om maatregelen te nemen voor een beter energielabel. Vanaf 1 januari 2023 is het namelijk verplicht om te beschikken over minimaal een energielabel-C. Weten welk energielabel je bedrijfspand heeft? Vraag via Bedrijfsenergielabels.nl een energielabel aan. Na het nemen van energiebesparende maatregelen is het verstandig om een nieuw energielabel voor je bedrijfspand aan te vragen. 

Welke energiebesparende maatregelen kan ik nemen?

Van plan om het energielabel van je kantoor te verbeteren? Dan zijn er veel maatregelen die je kunt nemen. Hieronder hebben we een aantal slimme maatregelen voor een beter energielabel op een rijtje gezet.

  • LED verlichting. Is je kantoor nog voorzien van traditionele verlichting? Dan is het verstandig om de huidige verlichting te vervangen voor LED. Dit is een goedkope maatregel om flink te besparen op het energieverbruik en dus een beter energielabel te krijgen.
  • Isoleren. Het aanbrengen van isolatie is een maatregel die genomen wordt om warmte- en koudeverlies te beperken. Je kantoorpand voorzien van dak-, kruipruimte-, gevel- en/of spouwmuurisolatie zorgt voor energiebesparing. 
  • HR-glas. Een andere maatregel om de isolatie van je kantoorpand te verbeteren is het huidige glas vervangen voor hoogrendementsglas (HR++). 
  • HR-ketel. Voor kantoorpanden die nog verwarmd worden met een Verbeterd Rendement (VR) ketel is het mogelijk om deze te vervangen voor een Hoog Rendement (HR) ketel. Dit type ketel is zuiniger en zorgt dus voor een flinke besparing van energie.
  • Tijdschakelaars. Het gebruiken van tijdschakelaars zorgt ervoor dat er niet onnodig veel energie wordt verbruikt als het kantoor niet gebruik wordt of gesloten is. Zowel binnen als buiten tijdschakelaars toevoegen aan apparaten en verlichting zorgt voor een flinke energiebesparing.
  • Zonnepanelen. Zelf zonne-energie opwekken is een andere maatregel die je kunt treffen om je kantoor te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld eens na over het laten plaatsen van zonnepanelen op het dak van je kantoorpand.