Dit moet je weten voor je een CNC kantbank aanschaft

Bij het bewerken van platen wordt er vaak gebruik gemaakt van een kantbank. Een kantbank kan je omschrijven als een pers met een ondermatrijs en een bovenmatrijs. Bij het bewerken van een plaat, wordt de plaat tussen beide matrijzen ingelegd. Hierna gaat de machine aan het werk en wordt er vanaf de bovenmatrijs druk uitgeoefend op de plaat. De plaat wordt komt hierdoor strak tussen de twee platen te liggen. Het resultaat hiervan is dat de plaat vervormt.

 

Wanneer is een kantbank nuttig?

Een kantbank wordt gebruikt om een plaat in een vooraf bepaalde bocht of hoek te buigen. Door gebruik te maken van een kantbank heb je in plaats van meerdere metalen platen, maar één plaat nodig. Deze wordt op de nodige plekken verbogen zodat hij de verwenste vorm heeft. Een ander voordeel is dat het eindresultaat er hierdoor stukken beter uitziet. Er hoeft namelijk niks gelasten weggewerkt te worden. Kantbanken zijn er in diverse vormen en maten. 

 

Wat is het verschil tussen een conventionele en CNC kantbank?

Als je op zoek bent naar een kantbank, kun je kiezen voor een conventionele of een CNC kantbank. Het verschil tussen beiden is dat een CNC kantbank door een computer wordt aangestuurd. Als je gebruik wilt maken van een CNC kantbank, dan dien je wel te kunnen programmeren. Echter, als je iemand in het team hebt die kan programmeren, dan is een CNC kantbank stek aan te raden.

 

Een kantbank is prijzig

Een nadeel van een kantbank is dat deze machine erg prijzig is. Het is dan ook begrijpelijk dat je als ondernemer niet direct een nieuwe exemplaar wilt kopen. Gelukkig is dat niet nodig en kun je ook een kantbank gebruikt kopen. Zo zijn er diverse bedrijven die ook opgeknapte modellen verkopen. Naast dat het goed voor de portemonnee kan zijn om een tweedehands model aan te schaffen, is het vaak ook beter voor het milieu. Dit omdat je een product een tweede leven geeft. Of het beter is voor het milieu, hangt wel af van hoe energiezuinig de nieuwe modellen zijn ten opzichte van het gebruikte model.

 

Waar moet je op letten als je een tweedehands kantbank aanschaft

Bij het kopen van een nieuwe machine is het verstandig om na te denken over hoe je die wilt kopen. Schaf je een nieuwe of tweedehands model aan? Daarnaast dien je ook na te denken over de financiering. Koop jede kantbank met eigen vermogen of leen je geld? Het is erg belangrijk dat je voordat je een keuze maakt, na hebt gedacht over deze vragen. Als je voorkeur uitgaat naar een gebruikte kantbank, dan dien je de machine eerst goed te laten onderzoeken. Laat een expert vaststellen of de machine goed is onderhouden en betaal niet teveel voor een tweedehands model. Je kunt een gebruikte kantbank kopen bij een bedrijf die ermee heeft gewerkt, maar ook bij een bedrijf dat zich richt op de verkoop van kantbanken. Het voordeel van de eerste optie is dat je er geld mee kunt besparen. Het voordeel van de tweede optie is dat je zekerder bent van een goede machine.