Asbest in huis, en nu?

In veel oudere huizen vind je asbest terug. Dit hoeft niet altijd schadelijk te zijn en je hoeft het ook lang niet altijd weg te halen. Heb jij asbest in je huis gevonden? Dan vraag je je nu waarschijnlijk af of je hier iets mee moet doen, en wat. Kun je het zelf verwijderen of moet je een specialist inhuren? Als je antwoord op deze vragen wil, lees dan dit blog!  

Waar zit het asbest?  

Asbest kun je niet met het blote oog zien. Het bestaat namelijk uit microscopisch kleine vezels. Als je echt goed wilt weten waar het asbest in je huis zit, dan is het verstandig om een asbestinventarisatiebedrijf in te schakelen. Zij stellen dan een rapport op. Hierin kun je precies zien waar de asbest zit en om welke hoeveelheden het gaat.  

Asbest vind je vaak in huizen voor 1994. In huis zit het vaak op een aantal plekken. Dit zijn leidingen, plafonds, imitatiemarmer, vinyltegels of vinylvloerbedekking.  

Als je asbest hebt gevonden is het belangrijk om te kijken waar het zit, en wat de conditie van het asbest is. In sommige gevallen kun je het asbest namelijk beter laten zitten. Denk bijvoorbeeld aan het imitatiemarmer. Het slopen hiervan is lastig, en de kans dat er asbestvezels vrijkomen is groot.  

Wanneer moet ik het asbest weghalen?  

Asbestvezels zijn pas gevaarlijk als ze vrijkomen. Als je de vezels inademt wordt het namelijk gevaarlijk. Je loopt dan risico op asbestziektes. Kijk dus goed naar de staat van de plek van asbest.  

Een plek waar je beter wel asbest kan verwijderen is in daken. Golfplaten kunnen beschadigen door slecht weer. Ze kunnen afbreken en verweren. Het is dus een grote prioriteit om dit te verwijderen.  

Verder is het dus belangrijk om te kijken of de plek waar de asbest zit, nog heel is en in goede conditie. Is dit het geval, dan kun je het dus beter laten zitten.  

Kan ik asbest zelf verwijderen?  

Je kunt asbest zelf verwijderen. Dit kan als het gaat om een woonhuis of schuurtje met een klein dak van maximaal 35 m2. Dit dak moet dan bestaan uit asbesthoudende platen die geschroefd zitten. Zijn ze gelijmd of gespijkerd? Hierbij loop je een te groot risico op beschadiging en dus het vrijkomen van asbestvezels. Als je zelf asbest wil verwijderen, moet je hier melding van doen bij de gemeente. 

Het inhuren van een bedrijf 

Je kunt asbest ook laten verwijderen. Er zijn veel bedrijven hierin gespecialiseerd. Zij kunnen op de juiste manier asbest verwijderen. Hierdoor weet je zeker dat het veilig is. Op zoek naar een goed bedrijf in de buurt van Amsterdam? Kijk dan eens bij Sloopconcurrent! Zij zijn erg professioneel en hebben een hoop ervaring.