Wat zijn de voordelen van een NEN 2580 meting?

NEN 2580 is een norm waarin richtlijnen zijn opgesteld voor het opmeten van het gebruiksoppervlak en de inhoud van een gebouw of ruimte. De afkorting “NEN” staat voor Nederlandse Norm en is eigenlijk het samenwerkingsverband tussen de stichting NEC en het Nederlands Normalisatie-instituut. 

NEN 2580 normering

De NEN 2580 norm is ontstaan om misverstanden over de gebruiksoppervlakte en de inhoud van een gebouw te voorkomen. Door een gecertificeerd bedrijf te laten meten volgens de NEN2580 meetinstructies wordt het oppervlak en de inhoud vastgesteld. Na het opmeten worden de gegevens op kantoor verwerkt in een NEN 2580 meetrapport.

Met dit meetrapport worden misverstanden bij de verkoop en verhuur van een gebouw of ruimte voorkomen. Als huurder of koper wil je natuurlijk alleen betalen voor het oppervlak waar je daadwerkelijk gebruik van kunt maken. Een NEN2580 meetrapport geeft zorgt voor transparantie.

Voordelen van een NEN 2580 meetrapport

  • Voor het berekenen van een huurprijsherziening is een meetrapport ideaal.
  • Exacte berekening van het gebruiksoppervlak volgens de normering.
  • Tijdbesparend. Het oppervlak wordt na het aanvragen van een meting door een gecertificeerd bedrijf ingemeten. Je hoeft dit dus niet zelf te doen.
  • Ideaal voor het vaststellen van de huurprijs op basis van het exacte oppervlak dat in het meetrapport staat.
  • Handig bij de taxatie van het gebouw.
  • Voorkom misverstanden over het oppervlak en de inhoud.
  • Handig bij het toedelen van gemeenschappelijke ruimtes.

NEN 2580 meting aanvragen

Een NEN 2580 meting wordt op locatie uitgevoerd door een professional. Na het opmeten van de ruimte(s) worden de genoteerde gegevens vervolgens op kantoor verwerkt tot een NEN2580 meetrapport. Dit rapport geeft een duidelijk en correct inzicht van het oppervlak en de inhoud van het gebouw. Ook wordt er uitleg geven over de gebruikte terminologie en worden bouwkundige plattegronden aan het rapport toegevoegd. De kosten hiervoor hangen er af van het aantal vierkante meters dat je wilt laten inmeten.