Tips voor een buiten volière bouwen

Van plan om zelf een volière te bouwen in de tuin? Dan heb je vanzelfsprekend geschikt gereedschap nodig, maar ook moet je de juiste bouwmaterialen aanschaffen. Lees hieronder wat je allemaal nodig hebt voor het bouwen van een buiten volière. 

Geschikt volièregaas

Natuurlijk heb je tijdens het bouwen ook volièregaas nodig. Dit gaas is verkrijgbaar in verschillende maaswijdtes en diktes. Welke maaswijdte het meest geschikt is hangt af van de vogels die je van plan bent om te gaan houden. Voor grote papegaaien en parkieten is minstens een maaswijdte van 19×19 mm nodig. Deze maaswijdte geeft kleinere tropische vogels de mogelijkheid om te ontsnappen, dus als je enkel kleinere vogels gaat houden is een maaswijdte van 13×13 aanbevolen.

Een goede tips voor het bouwen van een buiten volière is om zwart volièregaas te bestellen. Natuurlijk kan je ook het metalen gaas zwart schilderen. Door de zwarte kleur reflecteert het gaas minder zonlicht, waardoor de vogels in de volière veel beter zichtbaar zijn. Online gaas voor het bouwen van je volière kopen? In de webshop van Giga Gaas vind je een uitgebreid assortiment gaas.

Houten volière of aluminium volière?

Als je zelf een volière gaat maken heb je de keuze tussen aluminium of houten bouwmaterialen. Hout is gemakkelijk zelf te bewerken, zorgt voor een natuurlijk aanblik en is veel goedkoper dan aluminium. Een aluminium frame voor je volière is een stuk duurder, maar heeft wel één groot voordeel. Namelijk dat deze volledig onderhoudsvrij zijn.

Kies je voor een houten volière? Dan doe je er goed aan om te kiezen voor geïmpregneerd hout. Dit hout blijft namelijk het beste bij verschillende weersomstandigheden. Doordat dit hout geïmpregneerd is, heeft het een lange levensduur. Let er op dat je voor graag knagende vogels (bijvoorbeeld grote parkieten of papegaaien) een houten volière minder geschikt is. Voor knagende vogels heb je een aluminium volière nodig.

Welke verf gebruiken voor de volière?

Het geïmpregneerde hout verven zorgt ervoor dat het materiaal nog beter beschermd is tegen weersomstandigheden. Echter is wel voorzichtigheid geboden, want verf kan namelijk giftige stoffen bevatten. Om te voorkomen dat er schadelijke dampen vrijkomen tijdens het verven kan je het beste kiezen voor verf op waterbasis. Verf de volière niet als de vogels er al in zitten en ook niet vlak voor de vogels komen. Wij raden aan om tuinbeits op waterbasis te gebruiken.