Vogels onder de zonnepanelen, wat nu

Het plaatsen van zonnepanelen is de afgelopen jaren een heuse trend geworden. Door de tijd heen zijn steeds meer woningen voorzien van zonnepanelen, waardoor de woningen op een duurzame wijze energie opwekken. Dit biedt voordelen voor zowel het milieu als de bewoners. Zo zullen er geen vervuilende stoffen vrijkomen in het milieu tijdens het opwekken van energie en zullen de bewoners bovendien niet kampen met de schommelende energieprijzen, doordat zij door de zonnepanelen hun eigen energieproducent zijn. 

Helaas blijken de zonnepanelen in praktijk een nadeel met zich mee te brengen: vogels nestelen zich al te graag onder de zonnepanelen. De zonnepanelen worden niet rechtstreeks op de daken geplaatst, waardoor er een kleine ruimte ontstaat tussen het dak en het paneel. Vogels lijken deze ruimte als ideale nestellocatie te beschouwen. Toch blijken de bewoners hier minder enthousiast over te zijn…

Waarom nestelen vogels zich onder zonnepanelen?

Vooral gedurende de winters nestelen de vogels zich onder de panelen. Dit is overigens niet voor niets. De zonnepanelen verwarmen tijdens de productie van energie, waardoor de panelen dienen als een soort verwarming voor de vogels. De vogels kunnen zich warm houden tijdens de koudere dagen.

Daarentegen blijken de vogels zich ook in de zomer graag te schuilen onder de zonnepanelen. Tijdens de zomer kan de zon erg warm zijn voor de vogels, waardoor de vogels vaak op zoek gaan naar een locatie in de schaduw. Hoogstwaarschijnlijk raad je het al… De zonnepanelen zijn een ideale schuilplek voor de zon!

Door deze voordelen gedurende de seizoenen is het voor vogels gunstig om op deze locatie een nestje te bouwen.

Wat zijn de nadelen van vogels onder zonnepanelen?

In de introductie gaf ik aan dat bewoners helaas iets minder enthousiast zijn over deze keuze. Maar waarom?

Vogels zullen, tijdens het nestelen, regelmatig heen en weer vliegen met takjes, mos, etc. Tijdens de vlucht vallen er nog weleens materialen uit de bek van de vogels, waardoor deze materialen vaak terechtkomen op de zonnepanelen. Doordat de takjes en het mos erg brandbaar zijn en de zonnepanelen warm worden tijdens de productie, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden.

Daarbij kun jij exact aan de hoeveelheid vogelpoep zien waar de vogels zich nestelen. Dit betekent dat er ook veel vogelpoep rondom en op de zonnepanelen terecht zal komen. Helaas heeft dit een negatief effect op het rendement van de panelen.

Wat is de oplossing?

Het klinkt allemaal erg vervelend, maar hoe kunnen we deze situatie verhelpen? Sinds kort is er zonnepanelen vogelwering op de markt gekomen. Dit is een soort gaas die rond de zonnepanelen gebonden wordt, waardoor vogels niet in staat zijn zich onder de zonnepanelen te bevinden. Dit zal een hoop nadelen voorkomen!

Gratis foto's van Fotovoltaïsche