Het goede aan Geurolie

Een lekker ruikende omgeving is altijd fijn om in te zijn. Naast sprays, luchtverfrissers en wierook zijn geur oliën populair om het huis prettig te laten ruiken. In dit blog zal er meer informatie over geurolie en het gebruik ervan getoond worden.

Wat is geurolie?

Wat is geurolie nou eigenlijk precies? Je ziet ze vaak staan in winkels zoals De Tuinen, het Kruidvat of diverse online winkels: meestal kleine flesjes met of zonder pipetje, waar olie in zit bestaande uit ontelbare variaties. Deze geur oliën bestaan vaak uit 100% natuurlijke olie, die zijn gewonnen uit bloemen, zaden, bomen en wortelen. Geur oliën zijn daarom beter voor de gezondheid dan luchtverfrissers, die vaak uit synthetische stoffen bestaan waarvan sommigen zelfs kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Daarnaast zijn geu roliën beter voor de luchtwegen, omdat het geen rook afgeeft; iets dat bijvoorbeeld wel het geval is wanneer men wierook brandt of een geurkaars aansteekt. Geur oliën bevatten vrijwel etherische oliën die positieve werking kunnen hebben op geest en lichaam. Het gebruik van deze soort olie kan helpen bij klachten zoals spanning en slapeloosheid. Gebruik de oliën wel met verstand: neem ze nooit in en ga bij ernstige gezondheidsklachten naar een arts toe. Ook kan een hoge concentratie geurolie in een kleine ruimte voor hoofdpijn zorgen. Zorg daarom dat de ruimte waarin je geurolie brandt goed geventileerd is en gebruik ze niet in hele kleine ruimtes.

Het gebruik van geurolie

Geurolie is op verscheidene manieren te gebruiken. Het vaakst voorkomend is het gebruik in een geurbrander. Dit is een houdertje met een schaaltje waaronder je een waxinelichtje kan laten branden. Door de warmte zal de geurolie verdampen en de omgeving waarin deze is geplaatst lekker gaan ruiken. Het is wel noodzakelijk dat de geurolie in combinatie met water verdampt. Omdat de geurolie met het water mengt, zal deze lekkerder ruiken en een minder sterke geur verspreiden. Meestal zijn 3 à 4 druppels olie in een bakje water voldoende.

Een alternatief om geurolie te gebruiken is om deze via een potpourri te laten verspreiden. Dit zijn gedroogde plantdelen die naast hun functie ook leuk zijn ter decoratie, zoals bloemblaadjes, schillen van citrusvruchten en kruiden. Potpourri is van zichzelf nagenoeg geurloos, dus wanneer er geurolie overheen wordt gesprenkeld zullen de plantenresten deze opnemen en zo verspreiden. Om te zorgen dat de geur goed wordt opgenomen en langzaam wordt verspreid zijn er wel stoffen nodig die de geur vasthouden, zoals iriswortel. In kant-en-klaar potpourri worden deze geuren vaak al toegevoegd.

Een derde manier om geurolie te gebruiken is om geurstokjes te gebruiken. Deze zijn ook makkelijk zelf te maken. Door middel van rotanstokjes wordt de geurolie opgenomen en wordt de geur over een periode van ongeveer drie maanden verspreid. Deze manier van gebruik zal er ook voor zorgen dat de geur van de olie niet overheerst, maar subtiel is.

Geurolie is dus een goede, goedkope en makkelijke manier om de omgeving lekker te laten ruiken en kan met gematigd gebruik ook goed zijn voor de mens.

Bron: schilder-inutrecht.nl