Kappersstoel

In de kappersstoel moet het gebeuren. De kapper moet goed werk kunnen bieden aan de stoel, de klant wil gewoon comfortabel zitten tijdens de knipbeurt. Omdat de stoel daarnaast ook nog eens iets uit moet stralen, wordt er dus nogal wat verwacht van een kappersstoel.

Gewoon lekker zitten

Voor de klant geldt maar een ding: die wil gewoon lekker zitten in de kappersstoel. En als dat niet zo is, dan wordt de volgende keer wel een andere kapsalon bezocht. De klantvriendelijkheid is erg belangrijk in de kapsalon, zeker omdat de concurrentie in het vak moordend is, in elk dorp of in elke stad zitten een of meerdere salons, moet de klant echt in de watten gelegd worden. Dat kan het serveren van koffie zijn, maar zeker ook het bieden van een comfortabele zitplaats.

 

De stoel voor de barbier met inklapbare neksteun

Onderscheiden worden de kappersstoel voor dames en heren, de kinderstoel en de stoel die door de barbier gebruikt wordt. De stoel voor dames en heren kun je zo uitvoeren als je zelf wilt. Je hebt de vaste modellen en de gemakkelijke draaibare stoelen, stoelen die vaak geproduceerd worden van leer. Behalve een bepaalde uitstraling zijn de verstelbare stoelen van dit materiaal prima schoon te houden. Je hebt stoelen die voorzien zijn van rvs schijfvoeten of van aluminium kruisvoeten. Mocht je willen dan zou je de voet bij wijze van spreken in goud kunnen laten maken, want de moderne kappersstoel stel je tegenwoordig samen, het is maatwerk geworden.

 

Kinderstoel om af te leiden, kinderen zitten zelf aan het stuur

De kinderstoel is minder spectaculair al zit het kind vaak in een denkbeeldige autootje met een stuurtje in de hand. Uiteraard is de stoel ook kleiner en wordt er onder meer met de stoel geprobeerd kinderen net lang genoeg af te leiden zodat de kapper zijn werk kan doen. Want gewoon even een kwartiertje stilzitten is er voor de meeste kinderen niet bij. De kinderkappersstoel is de afgelopen jaren niet veranderd, wellicht alleen de constructie van het denkbeeldige autootje waarin het kind zit. Die wil nog wel een veranderen.  De stoel die de barbier gebruikt heeft het kenmerk dat de neksteun naar achteren gedaan kan worden zodat de baard beter bereikbaar is voor de barbier, de specialist in baarden en snorren.

Voor een ergonomische werkhouding

Wat je een echte kappersstoel zou kunnen noemen is ook de zadelkruk of de kapperskruk. Daar zit de kapper namelijk zelf op tijdens het knippen van de klant. Een zadelkruk is een kruk zonder rugleuning en met de zitting in de vorm van een zadel. Door gebruik te maken van deze kruk is de kapper verzekerd van een ergonomische werkhouding en worden klachten aan de rug voorkomen. Deze krukken werden overigens door de kapper geïntroduceerd en zie je tegenwoordig meer en meer, zelf bij de mensen thuis. Dit vanwege vooral de ergonomische houding dus, want steeds meer mensen hebben een verkeerde houding tijdens hun werk en op de stoelen thuis. In dat geval bieden deze kapperskrukken uitkomst.