Lekkage opsporen: zelf doen of niet?

Het je een lekkage, dan is het lek zoeken vaak een zeer lastige klus. Water zoekt de weg van de minste weerstand wat betekent dat het lek niet per op de locatie hoeft te zitten waar de lekkage zichtbaar is. Een waterlekkage vinden kun je daarom beter overlaten aan een specialist of een persoon die het juiste opsporingsmateriaal heeft om de lekkage snel en doelgericht op te sporen en aan te pakken.

Als je toch zelf de lekkage wilt opsporen kun je vooraf een aantal opties checken of juist uitsluiten waar de lekkage zich kan bevinden.  Check alle kitnaden, voegen, scheuren of barsten. Let daarbij ook op zichtbare kalk of vochtplekken. Controleer de leidingen op bruine strepen of verkleuringen. Komt de lekkage van boven denk dan aan verstopte dakgoten, verschoven dakpannen of een beschadigd dak na storm of hevige regenval. Kijk ook eens op LekkageVinden.nl voor hulp bij het opsporen van een lekkage.

Druktest voor lekkende waterleiding/afvoer

Bij deze methode wordt de leiding onder een bepaalde druk gezet om te kijken wat er gebeurt. Blijft deze druk constant? Dan is er geen lekkage aanwezig in desbetreffende leiding en kun je op zoek naar de lekkage op een andere plek. 

Lek vinden in een lastig bereikbare ruimte

Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van een kleine flexibele camera met een flexibele slang die de gehele leiding van binnen kan filmen. Via deze weg kunnen gaten, scheuren of oneffenheden geconstateerd worden op camerabeeld en kan de precieze locatie van de lekkage worden gevonden. 

Lekkage lokaliseren met een rookgenerator

Lekkage opsporen door de leiding te vullen met rook is ook een veelgebruikte methode. Op de plek waar de rook zichtbaar is, bevindt zich dan een lekkage. Het nadeel is dat als er meerdere lekkages zijn, deze dan niet goed zichtbaar zullen zijn omdat alle rook ontsnapt door het gat wat het dichtste bij het invoerkanaal van de rook zit. Tevens kan de rook ook ontsnappen uit het gedeelte van de leiding wat onzichtbaar is voor jou.

Meten van vocht in muren en vloeren 

Bij het opsporen van vochtproblemen maakt de specialist gebruik van vochtmetingen in wanden of muren. Als de vochtmeting op bepaalde punten in de wanden of muren hoger is dan op andere plaatsen, is het zeer goed mogelijk dat er op die locatie een lekkage is.

Lekkage in drukloze leiding

Lekkages vinden door middel van kleurstof is goed mogelijk. De leiding wordt dan onder druk gezet met vloeistof die kleurstof bevat. Op de punten van lekkage zal een kleur zichtbaar zijn. Fluorescerende kleuren worden vaak gebruikt en via fel licht is de lekkage zelfs in het donker goed traceerbaar.

Gratis stockfoto met canosdeaço, handarbeid, handen Stockfoto