Dit zijn de voordelen van een sedum mat

Steeds meer mensen willen een sedum mat kopen en op hun dak plaatsen. Het is niet zo vreemd dat dit soort matten steeds meer in populariteit toenemen, want ze bieden veel voordelen. Wat is een sedum mat nu precies en wat zijn de voordelen hiervan? In dit artikel lees je hier alles over.
A

Wat is een sedum mat?

Een sedum mat is een mat met veel verschillende soorten vetplanten. Deze planten kunnen de winter doorstaan en blijven dus het hele jaar door groen. Zowel in de zon als in de schaduw doen ze het goed en ze overleven ook periodes waarin het droog is. Een sedum mat is bedoeld om op je dak te plaatsen, zodat je dak wat groener wordt.

Alle voordelen op een rij

Meer groen is natuurlijk ontzettend goed voor ons klimaat. De planten op een sedum mat nemen CO2 en fijnstof op, waardoor de lucht schoner en gezonder wordt. Ook voor insecten en vogels is meer beplanting goed en zo zorg je voor meer biodiversiteit.

Dit zijn echter niet de enige voordelen van een sedum mat. Een sedum mat biedt ook directe voordelen voor jou. Zo vangt het regenwater beter op, waardoor je riool minder snel overbelast wordt. Daarnaast zorgt het voor een demping van het geluid, omdat het isoleert. Ook reguleren de planten de warmte, omdat ze zonlicht opnemen. In de zomer wordt het dan minder warm binnen en in de winter mindere koud. Hierdoor hoef je de airco en de verwarming minder vaak aan te zetten, wat natuurlijk ook weer goed is voor het klimaat.

Verder is een bedum mat ook goed voor je dak. Je dakbedekking zal met een groen dak gemiddeld twee keer zo lang meegaan. En wist je dat er in veel gemeenten ook een subsidie op een groen dak geldt? Dan is het helemaal voordelig aan te leggen en je bespaart straks op je stookkosten!