Wil je een lichtkoepel kopen? Dan moet je hier op letten!

Een lichtkoepel in je woning inbouwen heeft een flinke reeks voordelen te bieden. Het is dan ook niet vreemd dat een lichtkoepel kopen in Nederland steeds populairder wordt. Gebruik je een lichtkoepel, dan haal je bijvoorbeeld een hoop extra licht en warmte in huis. Hiermee kun je flink besparen op de energiekosten. En zo hebben lichtkoepels nog wel meer voordelen te bieden: ze helpen bij het ventileren (als je kiest voor een lichtkoepel ventilerend), zien er stijlvol en modern uit en zijn verkrijgbaar in diverse soorten, maten en vormen. Maar waar moet je precies op letten als je een lichtkoepel kopen wilt?

Diverse soorten lichtkoepels

Allereerst moet je een keuze maken voor de wanddikte van de lichtkoepel. Er zijn drie keuzes, namelijk enkel wandige koepels, lichtkoepels met een dubbele wand en driewandige lichtkoepels. De driewandige koepels zijn het beste geïsoleerd, maar uiteraard ook het meest prijzig. Om die reden kiezen de meest mensen ervoor om een dubbelwandige lichtkoepel te plaatsen. Verder moet je ook beslissen of je een lichtkoepel wilt die opengezet kan worden, een lichtkoepel ventilerend dus, of niet. Heb je een grote lichtkoepel, dan is een open te klappen lichtkoepel handig om te gebruiken als lichtkoepel ventilerend, maar ook om eventueel op het platte dak te kunnen komen.

Wil je een doorzichtige lichtkoepel of niet?

Anders dan veel mensen denken, zijn niet alle lichtkoepels volledig doorschijnend. ER zijn ook koepels die het licht (deels) dempen. Deze koepels worden ook wel opalen koepels genoemd en houden (een deel van) het licht tegen. Bedenk voor jezelf of je een koepel wilt die het zonlicht helemaal doorlaat, of een lichtkoepel die de lichtstralen minder fel maakt.

Materiaalsoort van de koepel

In hoofdzaak zijn er twee materiaalsoorten die gebruikt worden. Als je een lichtkoepel kopen wilt, kun je kiezen uit lichtkoepels van acrylaat en exemplaren die van polycarbonaat zijn gemaakt. Acrylaat is de voordeligste optie en een stuk goedkoper dan polycarbonaat koepels. Dat komt omdat polycarbonaat lichtkoepels enorm robuust en sterk zijn. Ze zijn namelijk gemaakt om inbrekers te beletten het materiaal kapot te maken om in te breken. Wil je dus een inbraakbestendige koepel, dan is het slim om iets meer te betalen en een polycarbonaat lichtkoepel aan te schaffen.

Grootte en vorm

Ten slotte moet je beslissen welke grootte wenselijk is en wat voor vorm je lichtkoepel moet hebben. Ga je voor een kleine ronde lichtkoepel, voor een grote vierkante variant of heb je toch liever een langwerpig model? Gelukkig is er op dit gebied enorm veel keuze!