Verschil tussen elektrisch gereedschap en handgereedschap

Voor de zelfstandige klusser die het liefst volgens het doe-het-zelf principe aan de slag gaat, kan de keuze tussen elektrisch gereedschap en handgereedschap nog weleens een lastige zijn. Beide opties hebben voor- en nadelen, afhankelijk van de situatie. Handgereedschap is precies waar je direct aan denkt: de hulpmiddelen voor bij het klussen die menselijke kracht nodig hebben om hun werk te doen. Elektrisch gereedschap werkt automatisch en maakt, in tegenstelling tot handgereedschap, gebruik van een externe krachtbron (zoals een batterij, een compressor of stroom). Dit bericht is bedoeld om een overzicht van de opties te geven en op deze manier je keuze wat makkelijker te maken.

Handmatig en betrouwbaar

Een van de belangrijkste voordelen voor handgereedschap is dat je je geen zorgen hoeft te maken over of mechanische en motoronderdelen stuk gaan. Aangezien dit over het algemeen de meest kwetsbare onderdelen zijn, gaat handgereedschap dan ook langer mee dan de elektrische tegenhanger. Ook is handgereedschap altijd bruikbaar, over het algemeen wendbaarder en makkelijker mee te nemen. Dit gaat echter wel ten koste van de kracht die je met handgereedschap kan toe passen: doordat er geen externe energiebron aan te pas komt, kost de klus klaren met handgereedschap meer tijd en meer moeite.

Elektrisch en krachtig

Dankzij de batterij, de stroom of de motor van het elektrische gereedschap wordt deze extra tijd en moeite bij deze vorm van gereedschap aanzienlijk verminderd. Dankzij deze externe energiebron is het elektrische gereedschap vele malen krachtiger dan de handmatige tegenhanger, wat sommige onmogelijke taken voor handgereedschap juist wel mogelijk maakt voor elektrisch gereedschap. Het nadeel is echter dat je bij elektrisch gereedschap afhankelijk bent van de stroom, want zonder batterij of met een kapotte motor kom je niet heel ver.

Kortom, de keuze tussen handgereedschap of elektrisch gereedschap hangt vooral af van hoeveel kracht er nodig is en hoeveel precisiewerk eraan te pas moet komen en is dan ook in hoge mate afhankelijk van de situatie.