Populaire bovenfreesmachines

De boven-freesmachine is een uitstekend gereedschap voor houtbewerking die in verschillende soorten en maten verkrijgbaar is. Op eenvoudige wijze kan je aan de hand van dit knap staaltje gereedschap razendsnel een groef maken, hout (of een ander materiaal) snijden en een frees aanbrengen. De bovenfreesmachine is dan eigenlijk ook een onmisbaar instrument in het arsenaal van de zelfstandige klusser. Naast de prijsindicatie – wat een verschil van honderden euro’s kan betekenen – kan je je keuze afstemmen op hoe krachtig je de machine wilt hebben en hoe diep en breed je de maximale frees wilt kunnen maken.

Variatie in kracht

Voor de meeste freesmachines geldt dat zodra ze eenmaal op gang zijn gekomen een toerental van 26.000 tot 30.000 per minuut kan worden bereikt en dat het gemiddelde vermogen ongeveer op 1.000 watt komt. Mocht je een nog krachtigere bovenfreesmachine willen aanschaffen, dan zal je tussen de professionele apparaten moeten kijken – maar voor de zelfstandige klusser is dit bereik vaak krachtig genoeg (denk hier bijvoorbeeld aan het merk Shop Fox).

Accuratie en Frees

Mocht je je keuze liever willen afstemmen op de precisie en schaf je liever een accurater apparaat aan, dan is het goed om op te letten hoe veel de bovenfreesmachine beweegt of hoe solide de machine is gebouwd. Vaak is aan de hendel te merken hoeveel beweging de machine meegeeft, maar dit hangt vanzelfsprekend ook af van de diepte van de frees en van de skills van de bediener. Zo gaan de bovenfreesmachines van het populaire merk Bosch over het algemeen tot 55mm freesdiepte, waarmee je verder komt dan de meeste apparaten. Niet iedere bovenfreesmachine heeft een groefdiepte die aan te passen is, dus als ze deze zelf wil instellen is dit ook nog een specificatie om je keuze op af te stemmen.

Sommige bovenfreesmachines komen inclusief beveiliging, maar mocht je hier op willen besparen (wat wij afraden) – vergeet dan niet ten alle tijden een veiligheidsbril te dragen om je zicht te beschermen.