Wat komt er bij kijken als je je kelder waterdicht maakt?

Niemand wil vocht in de kelder. Vocht kan rampzalig zijn voor huizen en dus is het zaak om ook de kelder zo vochtvrij mogelijk te houden. Wie het echt goed aanpakt, maakt de kelder volledig waterdicht. Hier komt wel het nodige bij kijken, dus het is goed om alvast een beetje op een rij te zetten wat men kan verwachten als je overgaat tot deze effectieve maatregel.

Waarom wil je de kelder waterdicht hebben?

Als er vocht de kelder binnenkomt, kan dat behoorlijk vervelend zijn. Vochtoverlast, of zelfs water, is bijzonder schadelijk voor de woning en kan ook de gezondheid flink beïnvloeden. Vochtige kelders worden zo goed als onbruikbaar, omdat alles wat je in de kelder hebt, last krijgt van het optrekkende vocht. En om dit allemaal een beetje op temperatuur te houden, moet er ook extra gestookt worden, wat de energierekening natuurlijk opdrijft. Een kelder waterdicht maken is dan ook de enige optie en gelukkig kan dit vaak al binnen een dag geregeld zijn. 

Bewerk je de buiten- of de binnenkant?

Het daadwerkelijk waterdicht maken van de kelder kan op verschillende manieren. Je kan hem vanaf de buitenzijde aanpakken, of juist van binnenuit. Wie een kelder aan de buitenzijde afdicht, ziet vaak het meeste effect. Zo zorg je er namelijk voor dat het vocht niet langer de kans krijgt om in de constructie te dringen en pak je het probleem aan bij de wortel. Dit is echter wel iets wat overgelaten moet worden aan een gespecialiseerd bedrijf, omdat het een behoorlijk complexe klus is. Wie een kelder vanaf de binnenkant waterdicht wil maken, kan dit zelf doen met de nodige professionele producten.

De kelder zelf afdichten

Wie een kelder zelf afdicht, moet een aantal stappen doorlopen. Je begint met de grondering, gevolgd door het aanbrengen van een hechtlaag. Daarna ga je egaliseren en dicht je alle kimnaden. Vervolgens volgt de eerste afdichtingslaag, dan de tweede en uiteindelijk de derde. Als alles klaar is werk je de boel netjes af. Hiervoor zijn veel professionele producten in de omloop en het is belangrijk dat je goed materiaal kiest, omdat je dit klusje natuurlijk maar een keer wilt hoeven doen. Ben je onzeker over wat je het beste kan gebruiken? Vraag dan een expert en deze helpt je graag met het vinden van de juiste producten en het geven van advies.

Een waterdichte kelder is een volwaardige kelder

Wie zijn kelder waterdicht heeft gemaakt, heeft er nu een extra gebruikersruimte bij. Waar een vochtige kelder vrijwel nutteloos is vanwege de schade die het toebrengt, is een droge kelder de perfecte plek om voedsel en dranken op te slaan, zonder dat alles last krijgt van dat vervelende vocht. De prijs voor deze hele klus hangt natuurlijk helemaal af van het materiaal dat je gebruikt, maar een goede set kost ongeveer 250 euro per vier vierkante meter. Hiermee kan je elke kelder dichten en tover je een vochtige ruimte om tot een plek die volledig bij de rest van het huis hoort.