Besparen op energie is makkelijker dan je denkt

Denken aan het milieu is allang niet alleen meer iets voor “geitenwollensokken”. Internationaal is het sinds het klimaatakkoord van Parijs in 2015 stevig op de agenda gezet en ook onze eigen overheid doet er van alles aan om men te stimuleren duurzaam om te gaan met energie of zelfs zelf energie duurzaam op te wekken. Dat besparen op energie niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor portemonnee raakt door propaganda waarbij alles op het klimaat is gericht een beetje onder gesneeuwd. Echter laten we met onderstaande handige bespaartips, welke uitgebreider staan beschreven op www.goedkoopste-energieleverancier.net zien dat besparen ook heel zinvol is om onder aan de streep geld over te houden. Bovendien hoef je hiervoor lang niet altijd te koukleumen.

Eenvoudige energiebespaartips in huis:

  • Zet een uur voor het slapen gaan alvast de thermostaat iets terug, maar niet helemaal uit. Dan kost het namelijk veel energie om het de volgende morgen weer op temperatuur te krijgen. Per graad verlaging levert dit een besparing op van 7% CO2-uitstoot en € 50 per jaar.
  • Was op 40 graden ipv 60 graden. Dit is bij wasmachines vandaag de dag voldoende en het scheelt de helft van de elektriciteit. Dit besparingsvoordeel bedraagt zo’n € 60 per jaar.
  • Douche 2 minuten korter en gebruik een waterbesparende douchekop, dat bespaart tientallen liters water per dag en scheelt de helft van het gemiddelde verbruik! In euro’s gaat het om zo’n 15 tot 20 euro per jaar.
  • Zet apparaten uit of ontkoppel ze van het stroomnet in plaats van de stand-by stand. In de stand-by stand verbruiken ze de hele dag energie. Hiermee kan je zo’n 10% van het stroomverbruik van deze apparaten verminderen.
  • Kies voor een groene energieleverancier. Groene energie is bovendien vaak zelden duurder dan grijze energie.

Op serieuze schaal energie besparen:

  • Kijk bij de aanschaf van apparaten naar het energielabel en het verbruik uitgedrukt in kWh. Voor elke kWh dat het minder verbruikt gaat het om € 0,25 besparen aan stroom. Tussen een energiezuinig en minder energiezuinig apparaat kan het snel om honderden kWh verschil gaan per jaar. Dan is een iets hogere aanschafprijs vaak al binnen enkele jaren terugverdiend.
  • Bezit u een woning? Denk dan ook eens na over een zonnepanelen. U kunt zelfs gebruik maken van een subsidie waarbij de BTW wordt teruggegeven en het maak tu minder afhankelijk van energieleveranciers en wisselende energieprijzen. Gemiddeld verdient de aanschaf van zonnepanelen zich binnen 7 tot 8 jaar terug, terwijl ze 15 tot 20 jaar meegaan!

Isoleer gevels, vloeren en daken. Hiervoor is een forse investering wellicht nodig, maar hierbij geldt ook dat het zich op lange termijn terug zal verdienen.