Gasloos wonen? Volg deze 5 stappen!

Een duurzame woning bouwen is helemaal van deze tijd. Maar ook als je een bestaande woning hebt kun je stappen maken om te verduurzamen. Je kunt hierbij denken aan gasloos wonen. Er zijn goede alternatieven voor het duurzaam verwarmen van een woning, koken en douchen. Wil je ook gasloos wonen? Volg dan de stappen uit dit artikel.

Hoewel over het afsluiten van een gasaansluiting vaak makkelijk nagedacht wordt heeft ook dit nog wel wat voeten in de aarde. Het is dus goed om wanneer er nog wel een aansluiting aanwezig is eerst goed met de beheerder en gemeente te overleggen over de kosten. 

Stap 1. Zorg voor goede isolatie van een woning

Wanneer je een huis van het gas wil halen is goede isolatie essentieel. Met goede isolatie kun je namelijk veel energie in een woning vasthouden. Dit komt de kosten om een woning te verwarmen ten goede. Omdat er minder energie voor nodig is. Maar welk soort isolatie is er nu geschikt voor een woning die op een andere manier dan met gas verwarmd gaat worden.

 

De meest voor de hand liggende aanpak is een woning voorzien van dubbele beglazing in een woning en de spouwmuren laten isoleren. Daarmee kun je al een besparing van ruim één derde behalen. Samen met een goede kruipruimte isolatie en dakisolatie ben je op de goede weg!

Stap 2. Een goede ventilatie

Wanneer je een ouder huis van het gas wil afsluiten en gaat isoleren is ook een goede en betrouwbare ventilatie nodig. Omdat de woningen op een andere manier gebouwd zijn dan nieuwe huizen. Er zijn verschillende manieren om dit te kunnen doen. Je kan bijvoorbeeld een ventilatieroosters of een ventilatie systeem denken. Waarbij elk soort ventilatie zowel voordelen als nadelen heeft. Want hoe je het ook wend of keer, ook warmte kan er door verloren gaan. Laat je hierin dus goed adviseren.

Stap 3. Verwarmen zonder gas

Het verwarmen zonder gas kan op een aantal manieren. Je kunt kiezen voor het verwarmen van een woning met een warmtepomp. Maar dan moet de woning wel voorzien zijn van vloer verwarming. Omdat gewone radiatoren niet meer voldoen. Anderzijds zijn er ook elektrische verwarming mogelijkheden beschikbaar. Welke de beste oplossing is hangt dus een beetje van de woning en plaatselijke situatie af.

Stap 4. Koken

Voor het koken zul je ook op een andere manier tot oplossingen moeten komen. Er zijn gelukkig een aantal soorten gasstellen beschikbaar die volledig op elektriciteit  werken en makkelijk in gebruik zijn. Hoewel het zeker even anders is dan je gewend bent en vaak ook andere pannen moet aankopen. 

Stap 5. Verduurzamen van een woning

Tot slot kun je een woning ook verder gaan verduurzamen. Door zelf energie op te gaan wekken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met zonnepanelen. Daarnaast zijn er ook oplossingen voor het vasthouden van de warmte, welke dan weer gebruikt kunnen worden om een woning te verwarmen. 

 

Er zijn dus veel mogelijkheden om een woning te verduurzamen via het zelf opbrengen van energie en warmte. Zeker de moeite om eens meer informatie over op te zoeken en mee aan de slag te gaan. Hoewel het inderdaad een investering is bespaar je aan de andere kant op energiekosten.