Hoe houd ik mijn woning kalkvrij? 3 tips

Het drinkwater in Nederland bevat kalk, dit wist je waarschijnlijk wel. Je krijgt dus vroeg of laat een keer te maken met kalk in je woning. Of dit nu in de douche of in de keuken is: het is en blijft vervelend. Kalk kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen, maar je wilt het natuurlijk zo liefst mogelijk voorkomen. Houd je woning kalkvrij door een waterontharder aan te schaffen of ga aan de slag met natuurlijke middelen. In dit artikel geven we je drie tips, zodat je straks nooit meer te maken krijgt met kalk. 

Natuurlijke manieren om kalk te verwijderen

Er zijn een heleboel chemische schoonmaakmiddelen verkrijgbaar waarmee je kalk eenvoudig kunt verwijderen. Maar de vraag is of je deze producten wel wilt gebruiken. Deze schoonmaakmiddelen kunnen je sanitair namelijk erg beschadigen. Bovendien zijn er genoeg natuurlijke middelen waarmee je kalk aan kunt pakken.

  • Water en azijn

Maak een sopje met water en azijn en breng dit vervolgens aan op de kalkaanslag. Even laten intrekken en klaar is kees.

  • Baking soda

Breng wat baking soda aan op een vochtige doek en je kunt beginnen met poetsen. Laat het even intrekken en vervolgens kun je de kalk makkelijk verwijderen.

  • Water en citroensap

Door warm water met citroensap te mengen, kun je eenvoudig keukenapparaten zoals een waterkoker reinigen.

Houd je woning kalkvrij met een waterontharder

Heb je geen zin om het sanitair om de zoveel tijd te schrobben? Dan is een waterontharder van Amysoft misschien wel iets voor jou. Een waterontharder zorgt ervoor dat er geen kalk meer in je water zit en dan kan er natuurlijk ook geen kalkaanslag meer ontstaan. Je hebt dus geen speciale schoonmaakmiddelen meer nodig en je hoeft ook niet in de weer te gaan met azijn, baking soda of citroensap. Kalkvrij water heeft een aantal grote voordelen. Zo kun je namelijk behoorlijk besparen op schoonmaakmiddelen en het zachte water is ook nog eens goed voor je huid. 

Apparatuur kalkvrij houden

Naast het aanschaffen van een waterontharder kun je nog veel meer doen om kalk te voorkomen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de douche altijd zo droog mogelijk is. Hang bijvoorbeeld een rubberen trekken in de douche, zodat je deze na elke wasbeurt kan gebruiken om de muren en ramen mee droog te maken. Daarnaast is het verstandig om de badkamer eens in de zoveel tijd een grote schoonmaakbeurt te geven. Op deze manier krijgt kalk geen kans om zich verder te ontwikkelen.