Dakpannen leggen, doe het zelf!

Ben je van plan om zelf een nieuw dak te bouwen? Wil je jouw bestaande dak renoveren? Of ben je van plan om jouw dak zelf te repareren? Met de juiste voorbereidingen en met een beetje handighed kun je deze klus prima zelf uitvoeren. In dit artikel lees je hoe je zelf aan de slag kunt gaan met dakpannen leggen.

De benodigdheden

Wat heb je allemaal nodig bij het leggen van dakpannen? Ten eerste, dat spreekt voor zich, dakpannen! Daarnaast heb je ook hout en folie nodig voor onder de dakpannen. Verder heb je roestvrije spijkers en schroeven nodig. Ook dien je te beschikken over een schroefboormachine. 

Om veilig te kunnen werken heb je ook hier geschikt materiaal voor nodig. Denk aan valbescherming, schoenen met antislipzolen, een geschikte ladder of steiger. Ook is het te overwegen om een pannenlift en hoogwerker in te zetten.

Stappenplan

Houd je bij het leggen van de dakpannen aan de instructies van de betreffende fabrikant. Over het algemeen werkt het als volgt. 

  1. Je werkt van van beneden naar boven.
  2. Het is belangrijk dat de onderste rij dakpannen stevig vast zitten. 
  3. Veiligheid staat altijd voorop. Houdt altijd goed in de gaten of je nog goed kunt staan. 
  4. Plaats de pannen met een dubbele of enkele overlap.
  5. Wanneer je bij de bovenste dakpannen (de nokpannen) bent aangekomen. Schroef deze pannen dan goed vast aan het dak.

Extra tips

Het belangrijkste bij het aanleggen van een goed dak zijn de waterafvoer en isolatie. Wanneer de dakpannen op de juiste manier zijn aangebracht, met een goede overlap, zal het water er vanzelf aflopen. Het is van belang dat het water op de juiste manier wordt opgevangen in een dakgoot. Heb je toch geen tijd en niet de benodigde ervaring om zelf dakpannen te leggen. Ga dan op zoek naar een geschikte specialist.