Kwaliteitsmanagement in de bouw

Als je gaat verbouwen zal je vaak de aannemer moeten inschakelen van een aannemer in de bouw. Aangezien er veel aanbieders zijn is het voor jou als consument soms lastig te bepalen met welk bedrijf je betrouwbaar in zee kunt gaan. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je helpen bij het maken van een keuze. Er bestaan namelijk certificaten die aantonen dat bedrijven in de bouw kwaliteit leveren. ISO 9001 is zo’n dergelijk certificaat. Er zijn een aantal voordelen van het kiezen van een gecertificeerd bouwbedrijf.

Wat is kwaliteitsmanagment

Kwaliteitsmanagement betekent dat de klant krijgt wat het heeft gevraagd. Dit kan worden aangetoond door middel van een certificaat. Deze certificaten worden afgegeven door onafhankelijk bedrijven en regelmatig wordt dan ook opnieuw getest of bedrijven nog aan de normen van het certificaat voldoen. Voor bedrijven zijn er ook veel voordelen van het behalen van een certificaat voor kwaliteitsmanagement. Zo wordt door de manier van werken het proces geoptimaliseerd, de kosten lager en de klanttevredenheid hoger. 

ISO9001

Bedrijven in het bezit van dit certificaat tonen hiermee aan dat ze kwaliteit leveren. Maar dat is niet het enige. Er wordt hierbij ook rekening gehouden met de risico’s die werken in de bouw met zich mee kunnen brengen. Deze risico’s worden continue in zicht gebracht zodat hierop geanticipeerd kan worden. 

Kwaliteitsmanagement in de toekomst

In de toekomst zullen er op alle gebieden veranderen door de komst van technologien. Zo is  Internet of Things bezig met een grote opmars. Hierdoor kunnen machines met elkaar communiceren. In de praktijk betekent dit waarschijnlijk dan ook dat de kwaliteit nog verder zal verhogen. 

Natuurlijk zijn er ook andere dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van een aannemer. Zo is het verstandig om ver van te voren de kosten te bespreken en hierover ook duidelijke regels te maken. Bij het zoeken naar een aannemer kan je ook goed gebruik maken van de ervaringen van andere mensen. Een beetje speurwerk levert vaak al snel een redelijk beeld op. Je kunt natuurlijk ook aan het bouwbedrijf vragen of zij referenties hebben. Tot slot is het verstandig om een aannemer te kiezen die gespecialiseerd is in het werkgebied dat jij wil aanpassen.