Piepschuim snijden

Piepschuim is een zeer interessant materiaal omdat het licht is en gemakkelijk kan worden gesneden met het juiste gereedschap. Je kunt de vormen creëren die je inspireren. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt piepschuim snijden met de hand of elektrisch snijgereedschap gebruiken om het gewenste onderdeel te maken. Je gaat dus verder volgens de gewenste behoefte. Zo hebben podia in het theater niet dezelfde uitgesneden afwerking nodig als een rekwisiet voor een cosplay-outfit.

Gereedschap voor het snijden van piepschuim

Piepschuim is een uitstekend materiaal voor een verscheidenheid aan kunsten en ambachten. Je moet de juiste tool voor jouw behoeften kiezen! Gebruik eerst een elektrisch mes om stukken te snijden. Als je stukjes piepschuim per keer snijdt of een enkel stuk van enkele centimeters dik, is een elektrisch mes de beste keuze. Ze zijn geweldig voor het maken van rechte sneden, maar ze kunnen je ook helpen bij het maken van een licht gebogen snede. Dan zijn schuimzagen de beste optie voor het zagen van grote piepschuimstenen, zoals die worden gebruikt om televisies en andere grote apparaten in te pakken. Meestal kunt je de zaag gewoon aanzetten en het stuk piepschuim dat je wilt zagen in het blad drukken, waarbij je handen niet in de weg houdt.

De eenvoudigste tool

Piepschuim kan op vele manieren worden gesneden, maar de gemakkelijkste en meest nette manier om piepschuim te snijden, is door een hete-draadsnijder te gebruiken, deze is perfect voor het snijden van de meeste soorten Piepschuim, inclusief ‘isolatie. Het werkt door stroom door de aangeleerde nichroomdraad te leiden, die op zijn beurt opwarmt tot ongeveer 200 graden. Deze intense plaatselijke hitte smelt het polystyreen voor de draad. Dit maakt het mogelijk om in zeer korte tijd zeer gecompliceerde en gedetailleerde vormen te snijden.

Te nemen voorzorgsmaatregelen

Probeer het onder water te snijden. Als je geen schade wilt aanrichten, kunt je proberen het piepschuim onder water door te snijden; dat wil zeggen door een stuk ervan onder te dompelen in een kuip of emmer gevuld met water, en het piepschuim onder water te snijden met een mes. Dit voorkomt dat de kleine kruimels die loskomen overal heen vliegen, waardoor je sneller en dus gladder snijdt. Vergeet niet om het water te filteren voordat je het giet. Het gesneden Piepschuim blok kan daarna gemakkelijk worden gedroogd, omdat het Piepschuim geen water opneemt. Vergeet niet om een ​​stofmasker en een veiligheidsbril te dragen. Motorzagen kunnen schuimstof produceren dat lijkt op zaagsel, maar kan bij inademing de longen irriteren.

Bron: marcol.nl