Sleutel afgebroken? Wat moet je doen?

Sleutel afgebroken? Wat moet je doen?

Wanneer je je sleutel in het sleutelgat stopt en je draait de sleutel om en vervolgens breekt die af, kan dit consequenties hebben. Eén van de belangrijkste consequenties is dat je niet meer in huis  wanneer de sleutel is afgebroken. Het slot kan ook niet meer gebruikt worden, omdat de halve sleutel er nog inzit. Je leest hieronder wat je eraan kan doen.

Hoe kan het dat de sleutel afbreekt?

Een sleutel breekt niet snel af, maar op den duur kan dit natuurlijk gebeuren omdat de sleutel versleten is. Omdat de sleutel versleten is moet er steeds meer kracht gezet worden, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de sleutel afbreekt. Wanneer dit gebeurt blijft meestal de andere helft van de sleutel in het slot zitten. De sleutel moet natuurlijk uit het sleutelgat omdat anders het slot niet meer gebruikt kan worden.

Manieren om de afgebroken sleutel uit het slot te halen

Er zijn natuurlijk een aantal manieren waardoor de gebroken sleutel uit het slot kan halen. Niet elke manier werkt voor het probleem, maar het is natuurlijk het proberen waard.

Tip 1: Vaak wanneer je er een beetje WD-40 inspuit kan je de sleutel er een stuk makkelijker uithalen. Je kan dan proberen de sleutel vervolgens met een pincet of iets anders duns proberen te pakken.

Tip 2: Deze tip is helaas niet te gebruiken bij alle sloten, maar wellicht is deze wel mogelijk bij jouw slot. Je kan proberen om met een dun ijzerdraadje in de cilinder van het slot te steken. Op deze manier kan je proberen de sleutel er aan de andere kant uit te duwen.

Tip 3: Een andere tip is om secondelijm op het afgebroken deel te smeren. Vervolgens kan je de twee delen weer aan elkaar drukken en wachten totdat de lijm droog is. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de twee afgebroken delen weer aan elkaar vast zitten en je de sleutel er uit kan halen.

Tip 4:  Wanneer alle bovenstaande tips niet werken, kan je er het beste voor kiezen om een slotenspecialist te bellen. Zij kunnen er een nieuw slot inzetten, zodat je weer rustig in je huis kan.