Waar moet een verpakking aan voldoen?

Gratis stockfoto met anoniem, bandje, behorende

Verkoop jij verpakte producten? Dan weet je vast dat er veel eisen zitten aan een verpakking. Of begin je net en weet je nog niet wat deze eisen zijn? Wij zetten deze eisen voor jou op een rijtje.

Wat is een verpakking?

Er zijn heel veel verschillende verpakkingen. Als je aan een verpakking denkt, denk je misschien snel aan de doos om een product of de doos van je pakket. Maar ook patatbakjes, plastic tasjes, pallets, etc. zijn verpakkingen. Er zijn dus veel meer soorten verpakkingen dan vele op het eerste moment denken. Sommige regels gelden bijvoorbeeld wel voor voedingsmiddelen verpakking, maar niet voor plastic tasjes.

Eisen aan een voedselverpakking

Het is natuurlijk belangrijk dat voedsel alleen met veilige verpakkingen in aanraking komt. Daarom heeft de overheid een warenwetgeving verpakkingen en gebruiksartikelen. Hierin staat onder andere welke stoffen gebruikt mogen worden voor voedselverpakkingen. Daarnaast moet op alle voedingsmiddelen een etiket staan met informatie en de TGT of THT. 

Recycling van verpakkingen

Importeurs en producenten zijn verantwoordelijk voor de hele levensloop van producten dus ook voor het afval wat ontstaat door het maken van verpakkingen. Daarom zijn er meerdere regels waar zij aan moeten voldoen voor het milieu. Een aantal regels hiervan zijn:

  • Een verpakking moet recyclebaar en in te zamelen zijn;
  • Importeurs en producenten moeten het recyclen en inzamelen regelen en betalen;
  • Minimaal aantal schadelijke stoffen in verpakkingen; 
  • De verpakking moet het product zo lang mogelijk houdbaar houden. 

Afvalbeheersbijdrage

Wanneer je veel verpakkingen op de markt brengt, meer dan 50.000 kilo dan heb je nog twee extra regels. Je moet ieder jaar afvalbeheersbijdrage verpakking betalen en aangifte doen over hoe veel kilo afval je op de Nederlandse markt hebt gebracht. Daarnaast moet je aan Inspectie Leefomgeving en Transport melden wat je hebt gedaan aan preventie en recycling van verpakkingsafval. 

Gratis stockfoto met boodschappen, citrusfruit, citrusvruchten

Plastic tasjes

We weten allemaal nog wel dat we opeens geen gratis plastic tasje meer meekregen in de winkels. Het verbod op gratis plastic tasjes is op 1 januari 2016 ingegaan. Dit is om het afval op straat en zee tegen te gaan en om verspilling van grondstoffen te voorkomen. Een tas van duurzaam materiaal zoals papier en stof mogen nog wel gratis meegegeven worden. De enige uitzonderingen op het verbod van gratis plastic tasjes is als het onverpakt eten moet beschermen, het voedselverspilling tegengaat en voor tax-free vloeistoffen (bijvoorbeeld op het vliegveld). 

Zoals je hebt gelezen gaan de meeste regels over het milieu omdat verpakkingen het milieu belasten. Met deze regels wordt de belasting geminimaliseerd. Dit zijn dus de regels waaraan je moet voldoen wanneer je verpakkingen in Nederland produceert of importeert.