Handige tips als je wilt bieden op een huis

Als je momenteel op zoek bent naar een nieuwe woning, dan staan er nog veel belangrijke beslissingen op het lijstje. De kans is groot dat je waarschijnlijk al meerdere huizen of appartementen hebt bezichtigd en dat anderen jou helaas voor waren door al direct een bod te doen en te onderhandelen. Maar wees niet getreurd, want je toekomstige woning staat op je te wachten. Maar hoe zorg je er voor dat je je – hopelijk eerst volgende – droomwoning kunt kopen door goed te onderhandelen?

Voorbereid op pad gaan

Als eerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je kunt uitgeven aan een woning. Hiervoor is het nodig om je maximale hypotheek te berekenen. Dit kan je online regelen of een hypotheekadviseur inschakelen om dit voor jou te achterhalen. Hij of zij heeft al veel ervaring in deze branche en kan jou wellicht verder helpen met andere zaken omtrent het bieden, soorten hypotheek etc.

Beginbod is lager dan het eindbod

Een onderhandeling tussen beide partijen begint op het moment dat de tegenpartij jouw eerste bod heeft doorgekregen. Hierbij is het zeer verstandig om niet meteen de hoofdprijs te bieden. Je wilt het namelijk een beetje bij beetje verhogen tot hier een overkomst is uitgekomen. Wellicht heb je geluk en accepteert de eigenaar van de woning direct je eerste bod!

Geduld is een schone zaak

Als de tegenpartij een ander (hoger) bod voorstelt, hap dan niet gelijk toe. Soms kan het namelijk helpen om hier geduldig mee om te gaan. Als je na 1 minuut al aan de telefoon hangt met de makelaar, dan weten zij ook dat je de woning heel graag wilt. Natuurlijk wil je de woning ook, maar de tegenpartij moet niet de indruk krijgen dat je met elk bedrag akkoord gaat omdat je de woning zo graag wilt kopen. Mocht je tevreden zijn met het bod en het past in je financieel plaatje, wacht dan niet te lang!