Waar moet je aan denken bij het leggen van zonnepanelen?

Elke belangrijke aankoop vergt een weloverwogen besluit en voorbereiding. De keuze om zonnepanelen op jouw dak te plaatsen is daarop zeker geen uitzondering, want het gaat hier immers om een zeer substantiële investering.

Als jij van plan bent om een zonnesysteem op je woning of bedrijfspand te plaatsen, houd dan rekening met onder meer de volgende factoren voordat je deze zonnepanelen installeert:

Het energiegebruik van je pand

Het is belangrijk om het dagelijkse energieverbruik te berekenen voordat je zonnepanelen en het daarbij behorende zonnesysteem installeert. Dit helpt je niet alleen bij het selecteren van de ideale grootte van jouw zonnesysteem, maar je kunt zo ook het juiste aantal benodigde zonnepanelen bepalen.

Bereken je dagelijkse energieverbruik met behulp van deze formule:

Dagelijks stroomverbruik = wattage x tijd in uren

Je kunt als alternatief je elektriciteitsrekening checken en inschatten hoeveel je energiebehoefte bedraagt.

 

De oriëntatie van jouw dak

Eén van de belangrijkste elementen die van invloed is op de hoeveelheid zonlicht die jouw zonnepanelen overdag ontvangen, is de richting waarin je dak is gericht. Daken op het zuiden zijn over het algemeen het beste voor zonnepanelen, omdat deze de hele dag door het meeste zonlicht ontvangen.

De daken die op het oosten en het westen zijn gericht kunnen echter ook prima werken, zolang ze maar voldoende zonlicht krijgen. Het kiezen van een goede hoek waarbij er een maximale interactie tussen de zonnestralen en het zonnepaneel is, is ook noodzakelijk om de zonnepanelen optimaal te laten werken.

 

De conditie van het dak

Je moet absoluut rekening met de staat van je dak houden voordat je zonnepanelen installeert. Dit dak moet in een goede staat verkeren, zodat het bestand is tegen de schokken en trillingen als gevolg van de installatiewerkzaamheden.

Houd er ook rekening mee dat het plaatsen van zonnepanelen het gewicht op de constructie van jouw dak verhoogt. Het gewicht van een gemiddeld zonnepaneel ligt rond de 20 kg. Als het gewicht van deze zonnepanelen te zwaar voor jouw dak is, dan bestaat er de kans dat het instort.

Zonnepanelen gaan ongeveer 25 tot 30 jaar mee. Daarom is het beter dat het dak in optimale staat is voordat je ze installeert, zodat jouw zonnepanelen een solide en veilige basis kunnen krijgen.

 

De componenten van een zonnesysteem

Zonnesystemen bestaan uit zonnepanelen (modules), een montagesysteem en een omvormer voor zonne-energie die van een computergestuurde controller is voorzien. Deze computergestuurde controller beheert het zonnesysteem en zorgt voor optimale prestaties.

Het installeren van zonnepanelen kan dankzij al deze componenten complexer zijn dan je denkt. Er is hier echter een slimme oplossing voor: de aanschaf van zonnepanelen met stekker!

Zo’n plug & play zonnesysteem met stekker is een handig energieopwekkend apparaat voor alle huishoudens die graag duurzame energie voor eigen gebruik willen produceren. Deze kits kunnen door iedereen zelf eenvoudig worden geïnstalleerd, zonder dat er een elektricien of gecertificeerde installateur nodig is!

Als je daarnaast graag een batterij back-up systeem of een off-the-grid zonnesysteem wilt, dan is er de aanschaf van een thuisbatterij vereist.

 

Het onderhoud van zonnepanelen

Omdat er geen bewegende delen zijn, hebben zonnepanelen zeer weinig onderhoud nodig. Je hoeft ze enkel maar een paar keer per jaar op vuil of andere dingen te inspecteren. Het is van top belang dat de panelen schoon zijn en dat niets hen ervan weerhoudt de zon efficiënt te absorberen.

Voor een algemene reiniging kun je gewoon water via een normale tuinslang gebruiken om de voorkant van de panelen schoon te maken. Je moet dit vroeg in de ochtend of ‘s avonds doen. Vermijd om ze met koud water te besproeien terwijl ze heet zijn, omdat ze daardoor beschadigd kunnen raken.

Je kunt een spons met zeepsop gebruiken om ze te schrobben als water alleen niet toereikend is. Je kunt uiteraard ook gebruikmaken van de diensten van een schoonmaakbedrijf. Dit laatste is zonder meer aan te raden als de panelen bijzonder hoog bevestigd zijn of als ze een grondiger reiniging nodig hebben. Je kunt je zonnepanelenleverancier vragen naar de specifieke onderhoudsvereisten voor je zonnesysteem.

 

Conclusie van het installeren van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen op je woning is een spannende beslissing! De voordelen, zoals een eenvoudige plug & play installatie, een positieve impact op het milieu en lagere energierekeningen, zijn natuurlijk voldoende om elke huiseigenaar startklaar te maken om zich in een mogelijke investering te verdiepen. Dus waarom nog wachten?