Aandachtspunten bij het installeren van zonnepanelen op je dak

Het is aantrekkelijk om duurzame energie met zonnepanelen op te wekken. Dit kan je gewoon doen door ze op het dak te leggen. Wel moet je dan op enkele belangrijke zaken letten.  De punten die van belang zijn, nemen we door in dit artikel. Op die manier weet je precies waar je op moet letten wanneer je ook je dak wilt bekleden met zonnepanelen. Let op je dak, de hoeveelheid panelen, de juiste installateur en de garantie. We vertellen je er in dit artikel meer over.

1. Het juiste dak

Het is natuurlijk eerst belangrijk om te weten of jouw dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Zo moet het dak bij voorkeur op het zuiden gericht zijn, maar is dat niet essentieel. Op Solarite.nl kan je daar meer over leren. Wel is het slim om op te passen met grote bomen of hoge gebouwen in de buurt. Die kunnen een schaduw op je dak werpen. Let ook op de hellingshoek van het dak. Een hellingshoek van 35 tot 60 graden is belangrijk.

2. Hoeveel zonnepanelen neem je?

Het is natuurlijk ook belangrijk om te bepalen hoeveel zonnepanelen er nu eigenlijk precies op je dak kunnen. Dat moet je even uitrekenen. Zelfvoorzienend zijn kan bijvoorbeeld het uitgangspunt zijn. Aan de andere kant is het zo dat je vaak met 10 panelen al een goed einde op weg bent. Bedenk je wel dat de hoeveelheid zonnepanelen geen garantie is voor een stabiele opbrengst. Dit verschilt nog altijd per jaar door het aantal zonuren. Wel heb je er 25 jaar plezier van. Omdat je ze in 6 tot 7 jaar terugverdient, kan je dus ruimschoots je investering eruit halen. 

3. De juiste installateur kiezen

Dat je de zonnepanelen neemt, dat is wel duidelijk. Dat je ze niet zelf kan leggen is natuurlijk ook bekend. Wie moet dit dan wel doen? Het is het best om met een erkende installateur te werken. Dit geeft je namelijk een grotere kans dat het zorgvuldig wordt gedaan. Je kijkt niet alleen of de installateur over de juiste papieren beschikt, maar ook kijk je naar reviews van eerdere klanten. Het installeren moet veilig gebeuren en je moet er zeker van zijn dat je alles uit je installatie kan halen.

4. Aandacht voor de garantie

Het is belangrijk om je goed te verdiepen in hoe het zit met de mate van garantie die je krijgt bij de verschillende soorten zonnepanelen. Zo kan je er naar op zoek gaan om naast garantie op de installatie ook een systeemgarantie te krijgen.