Laadpaal installeren? Houd rekening met deze punten!

Als je van plan bent om een elektrische auto aan te schaffen, is het natuurlijk belangrijk dat je hem wel kan opladen. Daarvoor heb je een laadpaal nodig. In dit artikel zijn enkele punten waarmee je rekening moet houden als je van plan bent om een laadpaal te installeren. 

Persoonlijk of gemeenschappelijk?

Het eerste wat je moet overwegen bij het installeren van een laadpaal is waar je hem gaat plaatsen. Particulieren mogen altijd een laadpaal op eigen terrein laten plaatsen. Maar misschien heb je helemaal geen eigen ruimte daarvoor. Dan kun je ervoor kiezen om een laadpaal te plaatsen op gemeentegrond. Hiervoor heb je wel een vergunning van de gemeente nodig natuurlijk. Bovendien, wordt deze laadpaal dan openbaar beschikbaar. En er zal dan automatisch een verkeersbord bij de paal komen te staan. 

Afstand = kosten

Een tweede punt waar je aan moet denken is waar je de paal wilt laten plaatsen ten opzichte van je meterkast. De afstand tussen de meterkast en de laadpaal zal bepalen hoe lang de kabels moeten zijn en het graafwerk dat de installateur zal moeten doen. Dit bepaald de uiteindelijke kosten. Hoe langer de afstand, hoe meer kosten dus. Ook is het slim om te bedenken waar de aansluiting van je auto zit, zodat je de juiste plek kan kiezen voor je laadpaal. 

Aansluiting meterkast

Om een laadpaal aan te sluiten op je meterkast, moet je meterkast dat natuurlijk wel aankunnen. Je hebt hier minimaal een fase 1, 35A huisaansluiting voor nodig. Veel gemeenten kunnen dit zonder extra kosten aanpassen. Veel nieuwbouw gebouwen hebben standaard al een 40A aansluiting. Als je een 35A aansluiting hebt kun je met een speciale aardlekautomaat thuis tot 7,4 kW laden. Hiervoor heb je wel een laadpaal nodig die is voorzien van ‘load balancing’. Met deze aansluiting kunnen meesten auto’s compleet opgeladen worden terwijl je slaapt!

 

Toch wordt er aangeraden om een fase 3 aansluiting te overwegen. Op die manier ben jij voorbereid voor toekomst van twee elektrische auto’s in één huishouden heeft. Of als je in de toekomst upgrade naar een elektrische auto met een hoger laadvermogen. Heb je hulp nodig van een specialist? Schakel dan DES Elektro in voor het installeren van een laadpaal!