Mobiele airco installeren? 5 handige tips!

Heb je een mobiele airco aangeschaft om wat verkoeling in huis te verkrijgen? Dan rest alleen nog het installeren. Met de volgende tips wordt het installeren van een mobiele airco een eitje!

Tip 1: lees de gebruiksaanwijzing goed door

Voor elke klus of installatie die je gaat uitvoeren, moet je de gebruiksaanwijzing goed doorlezen. Een mobiele airco is hierin geen uitzondering. Zelfs als je al vaker een mobiele airco hebt geplaatst, moet je dat alsnog doen. Elke mobiele airco is anders en je wilt niet meteen al steken laten vallen bij de installatie. Bovendien is het een kleine moeite.

Tip 2: kies de plek van de airco zorgvuldig uit

De plek waar je de mobiele airco plaatst, is zeker niet onbelangrijk. Aangezien de warme lucht naar via een buis naar buiten moet, is het noodzakelijk om de airco in de buurt van een raam of deur te plaatsen. Maar het ook niet de bedoeling dat deze te ver open staat, anders komt er alsnog warme lucht naar binnen. Het beste kun je de airco daarom plaatsen bij een raam dat (gedeeltelijk) open kan of bij een schuifraam, waarbij je zelf kunt bepalen hoe ver deze open gaat.

Tip 3: gebruik een raamafdekking

Is de opening tussen de afvoerbuis van de airco en het raam te groot, dan kun je een raamafdekking aan je raam monteren. Dit is een raamafdichting met een ritssluiting. In de raamafdekking kun je een gat maken waar de afvoerbuis in past. Dankzij de ritsen kun je de raamafdekking nauw sluiten, zodat er geen warme lucht meer naar binnen kan komen.

Tip 4: haal warmtebronnen weg

In de kamer waar je je mobiele airco plaatst, moet je, waar mogelijk, alle warmtebronnen weghalen. Dus laat geen computers, printers of andere warmte opwekkende apparaten staan. Ook moet je voorkomen dat er veel zonlicht binnenkomt. Mocht er veel zonlicht in de kamer vallen, zorg er dan voor dat je de gordijnen sluit of zonweringen gebruikt. Doe je dit niet, dan werkt de mobiele airco minder goed.

Tip 5: gebruik de airco niet meteen

Schaf de mobiele airco niet pas aan op het moment dat er een hittegolf is, maar al ruim daarvoor. Na de installatie kun je de mobiele airco namelijk nog niet meteen gebruiken. Het koudemiddel dat in de airco zit, moet je eerst een dag met rust laten. Pas als je de airco een hele dag in huis hebt, mag je deze aanzetten.