Houtgestookte kachels

Kachels die op hout worden gestookt zijn nog steeds razend populair. De houtkachel stamt oorspronkelijk af van de open haard, waarbij een open houtvuur onder een schouw wordt gemaakt. Met de komst van de houtkachel werd het stoken op hout veel duurzamer. Door de gietijzeren of metalen wanden blijft de warmte veel langer vastgehouden, zodat je niet enkel van stalingswarmte kunt genieten. Nadat het vuur in de houtkachel gedoofd is blijft de kachel dan warmte uitstralen. Houtkachels zijn er ook in vele soorten. Je kunt een houtkachel op de klassieke wijze met houtblokken vullen, maar pelletkachels zijn momenteel ook razend populair.

Voor- en nadelen van een houtgestookte kachel

Voordelen
In tegenstelling tot een open haard, is het rendement van een houtkachel veel hoger. Veel warmte gaat bij de open haard de schoorsteen in, terwijl een houtkachel warmte vasthoudt.
• Hout is een goedkope brandstof. Je kunt hout kopen, maar helemaal goedkoop is het als je zelf beschikking hebt over bomen die je in stukken kunt hakken.
• Er zijn modellen houtkachels die een hoger rendement dan de standaard houtkachel behalen, zoals een speksteen houtkachel.
• Houtkachels zijn relatief goedkoop in vergelijk met bijvoorbeeld een gaskachel.
• Houtkachels zijn in vele stijlen en formaten verkrijgbaar. Er is altijd wel een houtkachel die bij je interieur past. Er bestaan zelfs houtkachels met ingebouwde bakovens.
• Er zijn speciale houtkachels die op een centraal verwarmingssysteem verbonden kunnen worden, zodat de houtkachel ook de rest van de woning kan verwarmen.

Nadelen
Wanneer je zelf hout gaat klieven, dan is het voorbereidende werk nog behoorlijk wat werk.
• Het onderhoud vergt veel tijd. De kachel laat immers altijd as en roet achter. Ook het glaswerk moet goed onderhouden worden.
• Wanneer je verkeerd of nat hout gebruikt, kun je veel overlast krijgen van nare geuren in huis en in het ergste geval last van de luchtwegen.
• Je moet de schoorsteen regelmatig laten reinigen om schoorsteenbrand te voorkomen.

Soorten houtkachels
De standaard houtkachel wordt aangemaakt met houtblokken. Deze houtkachels zijn in diverse modellen verkrijgbaar, zoals een vrijstaande, een wand en inbouw houtkachel. De werking van al deze soorten houtkachels is hetzelfde, enkel het uiterlijk verschilt. Er zijn enkele bijzondere exemplaren houtkachels:

Pelletkachel
Met een pelletkachel ben je af van het gesleep met houtblokken. Je moet dan balen met pelletkorrels aanschaffen. Pelletkorrels zijn houtafval, bestaande uit zaagsel en houtkrullen. Dit houtafval wordt samengevoegd tot kleine staafjes die je in de kachel kunt opstoken. Het verbruik is op deze manier veel minder dan met houtblokken. Een pelletkachel kan wel twee dagen branden zonder bij te hoeven vullen.

Speeksteenkachel
Met een houtkachel van speksteen verhoog je het rendement enorm. Speksteen heeft namelijk de eigenschap om warmte zeer lang vast te houden. Uren nadat het houtvuur gedoofd is, straalt het speksteen nog steeds warmte af. Een ander voordeel is dat je een speksteenkachel zelf kunt opbouwen en zo je eigen unieke houtkachel kunt creëren.

Cv houtkachel
Een andere kachel waar veel rendement mee te behalen is, is de houtkachel die aangesloten is op een centraal verwarmingssysteem. Door het stoken van je houtkachel, verwarm je ook het water wat door de leidingen loopt naar de radiatoren. Zo verwarm je met een houtkachel je gehele woning.

 

Bron: Woonprettig.nl