5 redenen om te kiezen voor een warmtepomp

Al jaren wint de warmtepomp aan populariteit. Maar waarom zijn warmtepompen eigenlijk zo populair? En wat zijn de belangrijkste voordelen? Wij hebben in deze blog vijf redenen op een rijtje gezet, waarom ook jij zou moeten kiezen voor een warmtepomp.

Een warmtepomp maakt het mogelijk om je huis te verwarmen zonder aardgas, zoals bij een CV-ketel sprake van is. Een warmtepomp werkt op stroom, waardoor je dus minder gas gaat gebruiken. Dit levert je dus een flinke besparing op de stijgende gaskosten op. Ook is een warmtepomp beter voor het milieu. Hieronder hebben we vijf redenen om te kiezen voor een warmtepomp.

1. Minder CO₂-uitstoot

Het gebruik van aardgas veroorzaakt het broeikaseffect in de atmosfeer, waardoor de aarde steeds meer opwarmt. Een warmtepomp in huis zorgt ervoor dat je energie uit de bodem of lucht gebruikt om je huis te verwarmen. Dit heeft als gevolg dat je minder tot geen gas verbruikt en dus minder CO₂ uitstoot.

2. Waardevermeerdering

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en we zijn hard op weg naar een gasloze toekomst. Verbruikt je huis over enkele jaren nog gas? Dan zal deze gedateerd zijn. Dit heeft een direct gevolg op de waarde. Door een warmtepomp te laten installeren zal het energielabel van je huis (of bedrijfspand) flink verbeteren. Dit heeft een gunstig effect op de waarde van je huis. Door de waardevermeerdering van je huis én de besparing op maandlasten heb je een warmtepomp snel terugverdiend.

3. Verbruik minder energie

Een gemiddeld huishouden van 4 personen verbruikt ongeveer 1.600 m3 aan aardgas. Met de energieprijzen van dit moment bespaar je als huishouden jaarlijks ruim €600 op stookkosten als men kiest voor een warmtepomp. Wil je besparen op energiekosten? Dan is een warmtepomp absoluut een goede keuze. Eventueel is het ook mogelijk om de energie dat een warmtepomp gebruikt ook zelf op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen.

4. Gebruik subsidies

Er zijn meerdere subsidies beschikbaar die je kunt gebruiken bij aanschaf van een warmtepomp. Het exacte subsidiebedrag is afhankelijk van een aantal zaken. Daarom is het verstandig om jezelf hierin te verdiepen bij aanschaf van een warmtepomp.

5. Onderhoudsvriendelijk

Een warmtepomp is misschien niet onderhoudsvrij, maar zeker wel onderhoudsvriendelijk. Gemiddeld moet een warmtepomp twee keer per jaar onderhouden worden. Dit onderhoud is preventief.

Meer weten over warmtepompen? Ga voor meer informatie naar de website van Vereniging Warmtepompen, dé brancheorganisatie voor warmtepompen.