Wat is PVC?

PVC is een kunststof dat voor veel verschillende toepassingen inzetbaar is. In de eerste helft van de 20e eeuw werd dit materiaal voor het eerst ook commercieel gebruikt. In het dagelijks leven maken we veel gebruik van PVC. Het komt bijvoorbeeld terug in speelgoed, auto’s, dagelijkse gebruiksvoorwerpen en allerlei hulpstukken en onderdelen die in de bouw worden gebruikt. Het is dan ook niet meer weg te denken van de bouwplaats of bij industriële processen.

Doordat PVC zo sterk is, gaat het ook zeer lang mee. Er zijn twee soorten PVC, hard PVC, oftewel hard plastic en zacht PVC dat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld slangen en verschillende soorten folie. PVC is in eerste instantie hard en kan zacht worden gemaakt door de toevoeging van weekmakers. Behalve de sterkte is ook het lichte gewicht een belangrijke eigenschap. Daarnaast is het op allerlei manieren te bewerken en dus veelvuldig inzetbaar.

Bijvoorbeeld druk PVC dat wordt gebruikt voor systemen die onder druk lucht of vloeistoffen moeten kunnen verplaatsen, zoals een waterleidingsysteem. PVC kopen kan tegenwoordig op veel plaatsen, maar ook via het internet. Online PVC kopen gaat snel en zonder moeite en een bijkomend voordeel is dat u er de deur niet meer voor uit hoeft.

Toepassingen voor PVC buizen

PVC buizen worden hier voor verschillende doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld als leidingen. Hard PVC is zeer sterk en kan ook grote hoeveelheden druk weerstaan. Daardoor worden PVC buizen zowel voor riolering als voor waterleidingsystemen gebruikt.

Deze pvc pijpen worden daarnaast ook veelvuldig gebruikt bij landbouw of door particulieren die bijvoorbeeld een zwembad aan willen leggen of een mooie vijver. Om PVC buizen aan elkaar te koppelen zijn verschillende soorten hulpstukken en lijm te koop, waardoor de onderdelen ook waterdicht aan elkaar kunnen worden vastgezet.

De buizen zijn vaak donkergrijs van kleur, maar komen ook in andere variaties voor, bijvoorbeeld volledig zwart of transparant. De transparante buizen worden gebruikt om het verloop van vloeistoffen in de gaten te kunnen houden.