Alles over vochtbestrijding: handige tips

Vocht- en schimmelplekken zien er niet alleen lelijk uit, ze hebben ook negatieve gevolgen voor je gezondheid. Schimmels kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken en slaan op de longen. Maar vochtproblemen kunnen ook resulteren in ongedierte en een aantasting van de constructie van het huis. Alle redenen om vochtproblemen snel aan te pakken! In dit artikel geven wij tips hoe je vocht kunt bestrijden.

Soorten vochtprobleem

Er zijn verschillende soorten vochtproblemen die elk hun eigen oplossing nodig hebben. Denk aan optrekkend vocht, doorslaand vocht, schimmelvorming, condensatievocht en vocht in de kelder.

Lees hier meer over oplossingen van vocht en de prijzen: https://www.dejongbv.nl/vochtbestrijding/

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een probleem dat grondwater via het metselwerk in de muur omhoog trekt. Om dit probleem te voorkomen is het belangrijk om een waterkering in de muur te maken. Dit voorkomt dat het grondwater hoger kan trekken en de muur dus weer droogt.

Doorslaand vocht
Bij poreuze muren kun je het probleem van doorslaand vocht hebben. Neerslag wordt opgeslorpt dor de buitenmuur waarna dit vocht zich verder verspreidt. Na verloop van tijd kunnen er vochtplekken aan de binnenzijde van de muur ontstaan. Doorslaand vocht kun je behandelen door de muren te impregneren. Hierbij wordt een beschermlaag op de buitenmuur aangebracht. Doorslaand vocht kun je het beste laten behandelen aan het eind van de zomer. Op dat moment heeft de gevel een lange periode van warmte en droogte gekend.

Schimmelvorming
Schimmel is slecht voor je gezondheid en groeit ontzettend snel. Schimmel kun je voorkomen door voldoende te ventileren en een vochtbestrijder aan te schaffen. Dit is een klein apparaat die relatief goedkoop in de aanschaf is.

Vocht in de kelder
Kelders worden omringd door grondwater dat continu druk uitoefent op de muren. Hierdoor is je kelder vaak vochtig. Een vochtige kelder is hierdoor logisch en hoeft geen direct probleem te vormen. Mocht je de kelder als opslagruimte willen gebruiken, laat dan door een vakman een kelderafdichting uitvoeren.