Grote verbouwing? Maak een verbouwplan!

Iedere huiseigenaar weet wel dat elke geslaagde woningrenovatie het resultaat is van een vakkundige planning. Je eigen huis verbouwen is geen probleem voor al die individuen die van een uitdaging houden èn een mooi huis! Een huis renovatie zal, wanneer het correct wordt aangepakt, zeker haar vruchten afwerpen.

 

Het starten van een huis renovatie kan soms overweldigend zijn, vooral als jij dit voor de eerste keer doet. Als je echter door middel van een goed uitgedacht verbouwplan de juiste stappen van een verbouwing plant, dan zal dit jou zeker helpen jouw stressniveau laag te houden. Daarnaast zou je ook beter binnen het budget en op je tijdschema moeten kunnen blijven.

Maak gebruik van een gedetailleerd verbouwplan

 

De eerste stap in een verbouwingsproject is het ontwikkelen van een uitgewerkt plan dat heel duidelijk het doel van jouw renovatie aangeeft. Dit omvat alsmede de ontwerp inspiratie en een schets van het werk dat voltooid moet worden.

 

Jouw verbouwplan moet in ieder geval het volgende bevatten:

 

  • Blauwdrukken of schetsen van het te voltooien project
  • Een lijst met de behoeften en wensen voor jouw verbouwing
  • Een projectplan onderverdeeld in diverse doe-het-zelf stappen en de stappen waarvoor absoluut een professional voor nodig is

Stel een budget op

 

De volgende stap bij het plannen van een woningrenovatie is het bepalen van jouw budget en hoe je het wilt financieren. Je budget moet zonder meer de kosten voor mogelijke vergunningen en bouwmaterialen bevatten, plus de arbeidskosten en de kosten van decoraties of andere cosmetische toevoegingen.

 

Bepaal hoeveel jij maximaal wilt uitgeven en vraag offertes bij professionals aan. Reserveer ook zeker minimaal 10% van je budget voor onverwachte kosten.

Aannemers inhuren

 

Vervolgens moet jij je team inhuren. Kies jouw aannemers daarbij niet alleen op basis van de kostenramingen uit. Houd bij het selecteren van de aannemers ook rekening met hun ervaring en of ze over de juiste certificeringen beschikken. Vraag desnoods om referenties en vraag naar het betalingsschema. Een gerenommeerde aannemer zal jou immers niet vragen om de volledige prijs vooraf te betalen, en dit is ook zeker iets wat je maar beter niet moet doen.

Stel een tijdschema op

 

Zodra jij jouw budget en team voor je verbouwingsplan hebt opgesteld, is het de hoogste tijd om je tijdschema samen te stellen. Kies eerst een gewenste startdatum, of als jij hoopt je project op een specifieke datum te hebben voltooid, werk dan vanaf die datum terug.

 

Zorg er bovendien voor dat jouw tijdschema ook voldoende tijd biedt om het projectgebied op te ruimen. Denk verder aan het bestellen en de levering van de benodigde materialen en gereedschappen. Houd bovendien rekeningen met de eventuele vakanties die jouw aannemers kunnen nemen.

Bereid je huis renovatie voor

 

Nu de planning van jouw project bijna afgerond is, is het tijd om de te renoveren ruimte voor te bereiden en de juiste plannen te maken om zo te voorkomen dat jij de kamer moet gebruiken terwijl deze verbouwd wordt.

 

Ben jij bijvoorbeeld van plan om groot werk aan je keuken te laten doen? Creëer dan elders een tijdelijke plek om te koken plus te eten en verwijder al je borden en kleine keukenapparaten. Ga je jouw hoofdslaapkamer renoveren? Zorg dan voor een nieuwe slaapplaats en zoek een plek om je meubels tijdelijk op te bergen.

 

Wil je alles in je huis renoveren? Start dan eerst met de basis, zoals de keuken en de badkamer plus de toiletruimtes. Loop daarna de andere ruimte langs: je huiskamer, de slaapkamers, een mogelijke zolder en vergeet ook de tuin niet. Zorg dan voor een andere woonplaats of zet een caravan in je tuin. 

Zorg voor een goede beveiliging

 

Een belangrijk iets om te overwegen is om allereerst jouw deurbeslag en andere beveiligingselementen van je huis in orde te maken. Want terwijl jij bezig bent jouw huis prettig leefbaar te maken, is het laatste wat jij wenst dat je huis een gemakkelijke prooi voor dieven is. 

 

Zorg evenzeer voor een goede inboedelverzekering, want veel verzekeraars hebben een beperkte dekking van een woning tijdens een verbouwing. Deze verzekering geldt trouwens niet alleen voor alle spullen en gereedschappen in je huis. Want tijdens een verbouwing loop je immers meer risico op schade door diefstal of inbraak. Daarnaast is ook de schade die door anderen veroorzaakt wordt gedekt, voor wanneer een klusjesman bijvoorbeeld jouw net nieuwe eettafel beschadigd.

 

Ben jij het ook beu om in een krap, armoedig en verouderd huis te wonen? Ga dan met de bovengenoemde stappen aan de gang voor jouw eigen persoonlijke verbouwplan!