Overweeg je een warmtepomp? Meer subsidie in 2022

Ga je je huis binnenkort verbouwen en overweeg je de aanschaf van een warmtepomp? Het aanschaffen van een warmtepomp wordt vanaf volgend jaar nog aantrekkelijker. Het budget voor de zogeheten InvesteringsSubsidie Duurzame Energie (ISDE) is voor 2022-2024 namelijk verhoogd met 282 miljoen euro. Maar wat is de ISDE-subsidie precies en wanneer kom je ervoor in aanmerking? We leggen het uit in dit artikel.

 

Wat is ISDE-subsidie?

De Rijksoverheid heeft de ISDE-subsidie in het leven geroepen om mensen te stimuleren om minder gas te gebruiken en om de investering in duurzame energie aantrekkelijker te maken. Wanneer je een warmtepomp aanschaft, is de ISDE-subsidie een tegemoetkoming vanuit de overheid. Ieder jaar wordt een bepaalde subsidiepot beschikbaar gesteld en die wordt de komende jaren nog groter. Je krijgt dus vanaf volgend jaar meer terug van de totale investeringskosten voor de warmtepomp.

 

Ook voor hybride warmtepompen

Het is belangrijk om te weten dat de ISDE-subsidie alleen voor de bestaande bouw en niet voor nieuwbouw geldt. Als jij je huis dus verbouwt, kom je zeker in aanmerking voor deze subsidie. Daarnaast is het zo dat de subsidie niet alleen voor all-electric, maar ook voor hybride warmtepompen geldt. Dit zijn warmtepompen die gecombineerd kunnen worden met een cv-ketel in een installatie. Ideaal als je cv-ketel nog goed is, maar je al wel wilt besparen op je gasverbruik.  

 

Hoe kun je de subsidie aanvragen?

De hoogte van de subsidie hangt af van het type warmtepomp dat je koopt. Verder kun je deze subsidie heel makkelijk aanvragen via de website van RVO. Wacht hier niet langer mee dan 12 maanden na de installatie van de warmtepomp. Voor het aanvragen heb je je DigiD nodig en een bewijs van installatie waarop de aanschaf- en de installatiedatum staat. Zodra je aanvraag ingediend is, krijg je binnen 8 weken schriftelijk bericht als je aanvraag goedgekeurd is.

 

Zo zie je dat het aanschaffen van een warmtepomp vanaf volgend jaar alleen maar nog aantrekkelijker wordt dankzij de subsidie. Een installateur kan je adviseren welke warmtepomp het beste bij je woning past en het meeste rendement kan opleveren.