Huis verbouwen of verhuizen?

Voldoet jouw woning niet meer helemaal aan jouw wensen of past het niet meer bij jouw toekomstplannen? Denk bijvoorbeeld aan ruimtegebrek in het geval van gezinsuitbreiding of verouderde kamers, zoals keuken of badkamer. Je kunt ervoor kiezen om te verhuizen naar een woning die wel aan jouw eisen voldoet, maar je kunt ook kiezen voor het verbouwen van je huis. Wat is wijsheid? In deze blog op Thuisverbouwen.nl helpen we jou bij het kiezen tussen verbouwen of verhuizen! 

Huidige woning verbouwen

Twijfel je om te verhuizen, maar vind je de buurt waar je woont wel heel prettig? Dan kan het een goede keuze zijn om te verbouwen in plaats van verhuizen. Heb je meer ruimte nodig, dan kun je een uitbouw laten realiseren of dakkapellen laten plaatsen. Op deze manier creëer je meer ruimte in huis en wordt je woning meer waard.

Verhuizen en verbouwen kosten allebei geld, maar over het algemeen kun je geld besparen door te kiezen voor een verbouwing. Bij een verhuizing komen veel extra kosten om de hoek kijken. Zo moet je jouw huis verkopen en een nieuwe woning kopen met hulp van een makelaar, zal je notariskosten moeten betalen en heb je natuurlijk de kosten van het over-verhuizen zelf. 

Verhoog de waarde van je huis

Een ander voordeel van je huis verbouwen is dat je de waarde verhoogt. Verbouwingen zoals het opknappen van de badkamer en keuken zorgen ervoor dat je jouw huis voor een hogere prijs kunt verkopen in de toekomst. Ga je voor meer ruimte in huis? Dan kun je een uitbouw laten realiseren, dakkapellen laten plaatsen of een complete nokverhoging laten bouwen. Op deze manier wordt jouw huis aanzienlijk meer geld waard. 

Voordelen verbouwen

 • Je hoeft jouw fijne buurt niet achter te laten
 • De waarde van je woning stijgt
 • Mogelijkheid om je huis energiezuiniger te maken
 • Met eenvoudige verbouwingen kun je al veel meer ruimte creëren

Nadelen verbouwen

 • Overlast in huis (lawaai, rommel en stof)
 • Verbouwen kan veel tijd kosten
 • Je hebt spaargeld of een extra lening nodig

Verhuizen naar een nieuwe woning

Er kunnen veel redenen zijn om te verhuizen. Vaak heeft dit niet alleen met je huidige woning te maken, maar speelt er meer. Zo kan het zijn dat je de buurt achteruit vindt gaan en liever ergens anders een frisse start maakt. Ook kan het handig zijn om dichter bij je werk of familie te gaan wonen. Kan het verbouwen of renoveren van je huis jou op dit moment niet gelukkiger maken? Dan is het een perfect moment om een nieuwe woning te kopen en te verhuizen. 

Met een of meerdere verbouwingen kun je veel veranderen aan je woning. Maar wil je echt jouw droomhuis vinden? Dan biedt verhuizen je meer mogelijkheden. Je kunt precies bepalen wat jij wil, rekening houdend met bepaalde toekomstplannen zoals gezinsuitbreiding. Heb je nu een klein appartementje en wil je graag een tuin? Dan ontkom je niet aan de volgende stap in je leven en het verhuizen naar een eengezinswoning of vrijstaand huis. In dit soort situaties is verbouwen dus niet toereikend genoeg, je kunt immers geen tuin toveren als je op 5 hoog woont. 

Voordelen verhuizen

 • Vrijheid om te kiezen voor een hele andere wijk of stad
 • Profiteren van de lage hypotheekrente
 • Voldoen aan jouw wensen die je niet met verbouwen kunt realiseren
 • Speel in op toekomstplannen (zoals gezinsuitbreiding)
 • Je kunt jouw huidige woning met flinke winst verkopen

Nadelen verhuizen

 • Veel bijkomende kosten (makelaar, notaris, aankoopkosten)
 • Huizenprijzen zijn erg hoog momenteel
 • Meer regelen dan bij een verbouwing
 • Mogelijk heb je tijdelijk dubbele woonlasten

Verhuizen met een erkend verhuisbedrijf

Wil jij graag verhuizen, maar kijk je nu al met tegenzin naar de verhuizing zelf? Door hulp in te schakelen van een erkend verhuisbedrijf hoef je je nergens meer zorgen over te maken. De verhuizers nemen jou al het werk uit handen en zorgen voor een soepele overgang naar je nieuwe huis. De kosten van verhuisbedrijven verschillen onderling en zijn afhankelijk van onder andere de grootte van de woning, hoeveelheid (zware) spullen en eventuele extra services. Bij Slimster kun je erkende verhuisbedrijven vergelijken uit jouw regio en vind je eenvoudig de beste deal voor jouw verhuizing!