Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn ideaal voor wie op zoek is naar duurzame energie en op de lange termijn energiekosten wil besparen. Voordat je echter zonnepanelen kunt installeren, moet je laten controleren of je dak geschikt is hiervoor. Schakel een professioneel installatiebedrijf in om je dak te beoordelen en een plan op te stellen voor eventuele aanpassingen aan het dak.

Is het dak stevig genoeg?

Als je dak tekenen van schade vertoont, zorg er dan voor dat deze schade is gerepareerd door een professional voordat je begint aan zonnepanelen. Bekijk daarbij de garantie op het dak. Is de garantie op het dak bijvoorbeeld vijf jaar, maar de garantie op nieuwe zonnepanelen is tien jaar? Dan kun je wellicht beter eerst een nieuw dak zoeken dat de nieuwe zonnepanelen goed kan ondersteunen.

Is het dak groot genoeg?

Gemiddeld is een dak van 40 tot 50 vierkante meter groot genoeg voor zonnepanelen. Elk zonnepaneel neemt ongeveer 2 vierkante meter in beslag. De perfecte hellingshoek voor zonnepanelen is tussen 30 tot 40 graden. Zonnepanelen op platte daken monteren is echter niet onmogelijk. Een dak dat is gemaakt met dakpannen is het meest geschikt voor zonnepanelen, omdat de panelen hierop het meest gemakkelijk bevestigd kunnen worden. De panelen zijn lastiger te monteren op daken die gemaakt zijn van andere materialen.

In welke richting staat het dak?

Voordat de zonnepanelen geplaatst worden, moet je weten waar de beste plaats is zodat de zonnepanelen het meeste zonlicht van hoge kwaliteit kunnen ontvangen. Het beste is wanneer het dak naar het zuiden gericht is, met een oriëntatie van 180 tot 195 graden. Zorg er voor dat de baan van het zonlicht niet wordt belemmerd door bijvoorbeeld schoorstenen, dakkapellen, schaduwen van bomen of het huis van de buren. Door dergelijke obstakels kan de productie van elektriciteit worden verminderd.

De sterkte van het dak

Wanneer zonnepanelen op het dak worden geplaatst, moet het dak in staat zijn om meer gewicht te dragen zodat deze niet instort. Een instorting kan gevaarlijk zijn voor je gezin en kost een fortuin om te laten repareren.  Zonnepanelen zullen je op de lange termijn veel geld besparen. De initiële kosten zijn echter redelijk hoog. De aanschaf en de installatie van de panelen zijn een grote investering. Voor een 4-persoons huishouden liggen de initiële kosten bijvoorbeeld rond de €10.000-.

Bron: Dakscanzonnepanelen.nl