Zo creëer je een thuisbioscoop

Een thuisbioscoop klinkt misschien ontzettend luxe, maar hoeft helemaal niet zo gek veel moeite en geld te kosten. En nu we veel thuiszitten door de coronapandemie, zal je er ongetwijfeld vaak genoeg gebruik van maken. We vertellen je wat je nodig hebt voor een thuisbioscoop. 

Een goede ruimte 

Wat je uiteraard absoluut nodig hebt voor een thuisbioscoop is een geschikte ruimte. Als je geen kamer over hebt houdt het helaas op. In principe maakt het niet uit hoe groot de ruimte is, zolang je er maar met een paar mensen kunt zitten en er een goede muur is voor de projector. Ook is het belang dat je het er donker kunt maken. Licht kan ervoor zorgen dat het beeld niet goed te zien is en dat is het laatste wat je wilt. Nog beter is natuurlijk als het een ruimte zonder ramen is, zoals bijvoorbeeld een kelder. 

Een projector

Misschien wel het belangrijkste gedeelte van je thuisbioscoop: een projector.  Met een projector kun je een ware bioscoopervaring creëren. En hier hoeft helemaal niet zo’n hoog prijskaartje aan te hangen, er zijn tegenwoordig genoeg budgetvarianten op de markt. Ook kun je eventueel kijken op tweedehands platforms. Het voordeel van een projector ten opzichte van een televisie is dat het geen daadwerkelijke ruimte inneemt. 

Het geluid 

Een goed audio-systeem mag ook niet ontbreken in je thuisbioscoop. Geluid maakt de bioscoopervaring compleet en is minstens zo belangrijk als het beeld. Je moet echt middenin het geluid zitten, zodat je alles wat in de film gebeurt intens beleeft. Hang daarom op verschillende plaatsen in de ruimte speakers op. Laat je eventueel in een winkel informeren over welk audio-systeem het beste is voor jouw thuisbioscoop. 

Comfortabele meubels 

Terwijl je van de film aan het genieten bent wil je natuurlijk comfortabel kunnen zitten. Ook fijne meubels dragen bij aan een goede ervaring. Kies voor lekker zittende, zachte stoelen of een dito bank. Je moet er tenslotte een paar uur lang op kunnen zitten. Eventueel kun je ook kussens en dekentjes neerleggen. Wist je dat je online zelfs échte bioscoopstoelen kunt kopen? Je kunt bijvoorbeeld voor een leuk prijsje exemplaren kopen die vroeger in een echte bioscoop zijn gebruikt. Een bijzettafeltje is daarnaast onmisbaar om je drinken, popcorn en andere snacks op te zetten. 

De vloer

Moet je nog verhuizen of verbouwen en heb je demogelijkheid om de vloer van je thuisbioscoop zelf uit te zoeken? Dan kun je de sfeer van een bioscoop het best creëren met vloerbedekking. Bioscopen hebben dit ook niet voor niets: vloerbedekking absorbeert namelijk geluid. De kans is echter groot dat er bijvoorbeeld al laminaat of iets soortgelijks in je gekozen ruimte ligt. In dat geval kun je op zoek naar een groot vloerkleed. 

Goede films en series zoeken

Is je thuisbioscoop helemaal klaar voor gebruik? Dan hoef je alleen nog maar de snacks te scoren en een film (of televisieserie) uit te zoeken. Inspiratie vind je bijvoorbeeld tussen de beste films van 2020