Je huis isoleren

Met de huidige zorgen over het klimaat en de opwarming van de aarde is het van belang dat we als mensen met elkaar zo min mogelijk energie verspillen. Dit gaat natuurlijk over alles wat we doen zo ongeveer, aangezien vrijwel alles op een manier wel energie verbruikt. Hoewel er al snel wordt gedacht aan elektriciteit opwekken met zonnepanelen, wind energie en kerncentrales, moeten we ook niet vergeten te kijken naar de warmtehuishouding van onze woningen. Deze worden vaak verwarmd met gas en het is belangrijk dat de energie die hieruit wordt gebruikt zo veel mogelijk wordt behouden in het huis. Belangrijk is hierbij dus de isolatie van het huis. Deze kan je op een aantal manieren verbeteren. 

Een voor de hand liggende manier van de isolatie van je huis verbeteren is het aanbrengen van dubbel of zelfs driedubbel glas. De ramen zijn de plekken waar in je huis de meeste warmte kan ontsnappen, aangezien deze erg dun zijn in tegenstelling tot de rest van de muur, waar vaak ook nog een spouw tussen zit. Met dubbel glas heb je niet alleen een dikkere laag materiaal waar de warmte minder goed doorheen kan, maar heb je ook nog een klein laagje lucht tussen de panelen glas welke zorgt voor goede isolatie.

Aansluitend bij de ramen zijn de kozijnen van belang. Deze moeten goed beschermen tegen tocht en moeten de overgang van raam naar muur goed laten verlopen. Nieuwe kozijnen kopen kan dus een manier zijn om de isolatie van je huis te verbeteren als deze flink aan onderhoud toe zijn. 

Een derde manier om je huis te isoleren is het verbeteren van de dakbedekking. Warmte stijgt op en kan dus bij het dak vaak wegstromen. Daarom wil je dit deel van het huis zo goed mogelijk isoleren, om warmte goed te behouden.