Met welke middelen kan je de vloer schuren?

Je hebt vast wel eens je nagels gevijld right? Of van een houten plank de ruwe randen geschuurd? Je nagels vijlde je met een nagelsvijl en de houten plank met schuurpapier. Eigenlijk lijken deze twee tools heel erg op elkaar want ze hebben hetzelfde doel. Ze schuren grofheid weg zodat het oppervlak egaal wordt. Wist je dat je ook je vloer kan schuren? De tools die je hiervoor nodig hebt vind je op de webshop voor parket.

Welke vloeren kan je schuren?

Voordat we gaan bekijken met wat we vloeren kunnen schuren is het misschien wel handig om te weten welke vloeren je eigenlijk kan schuren. Ik bedoel een vloer met laminaatplanken is niet echt een ideale vloer waar je kan gaan beginnen met schuren omdat dat planken al glad zijn. Schuren kan je alleen maar toepassen op vloeren gemaakt van hout. Niet alle vloeren van hout kun je schuren maar wel de volgende soorten vloeren. Ten eerste zachthouten vloeren gemaakt van grenen of vuren planken. Ten tweede vloeren gemaakt van parket en dan specifiek het lamelparket en de parketvloeren van massief hout. Het verzorgen van de vloer doe je om de kamers te onderhouden. Voor het inrichten van de slaapkamer staat een boxspring 160×200 goed bij een parketvloer.

Schuurpapier

De makkelijkste manier om houten vloeren te schuren is door schuurpapier te gebruiken. Dit zal ervoor zorgen dat het hout in andere woorden vernieuwd wordt. Je schuurt een laag van het hout weg waardoor eventuele beschadigingen, krasjes en vlekjes verdwijnen en een nieuwe laag van het hout bovenop komt. Schuurpapieren kan je kopen op korrelgrootte. Dit kan je vergelijken met maten alleen zorgen de verschillende korrelgroottes ook nog een voor een bepaalde afwerking. Je hebt korrels die erg grof en groot zijn en korrels die heel klein en fijn zijn. Wanneer je je vloer gaat schuren begin je met grof schuurpapier om zo snel en makkelijk mogelijk de bovenste houten laag weg te schuren. Als dit gelukt is stap je over naar fijn schuurpapier om de ondergrond zo glad en egaal mogelijk te maken. Schuurpapier gebruik je voor vloeren echter niet met de hand maar met behulp van een schuurmachine.

Schuurmachine

Wanneer je weet welke soort schuurpapier je nodig hebt ofwel welke korrelgrootte je nodig hebt kan je overgaan naar gebruiken van de schuurmachine. Aan de hand van jouw schuurmachine weet je op welke wijze je schuurpapier moet aanschaffen. Je kan schuurpapier namelijk in verschillende vormen krijgen en niet iedere schuurmachine is hetzelfde. Zo kunnen schuurmachines gebruik maken van of schuurvellen, schuurpads of schuurschijven.

Vloer schuren

Je kan bepaalde houten en parketvloeren schuren. Hiermee schuur je de bovenste laag weg en komt er een nieuwe laag tevoorschijn. Als je vloer krasjes, vlekjes of beschadigingen heeft kan je ze dus wegschuren. Dit schuren doe je met een schuurmachine en bijbehorende schuurvellen, schuurpads of schuurschijven. Deze kunnen zowel grof als fijn zijn met verschillende korrelgroottes. Zoek van te voren goed uit welke je nodig hebt en schuren maar!