Met welke tarieven moet je rekening houden bij het vervangen van de meterkast

Voor het vervangen van de meterkast door een elektricien moet je een flink bedrag reserveren. Gemiddeld ben je tussen de € 500 en € 600 kwijt, maar er zijn uitschieters naar boven en meevallers naar beneden mogelijk. Niet elke meterkast is gelijk. Factoren die het vervangen van de meterkast beïnvloeden zijn hoeveel groepen je wilt laten installeren en of je een 1-fase aansluiting hebt of een 3-fase aansluiting. Dat is simpel zelf te controleren. Bij een 1-fase aansluiting lopen er twee draden naar de meterkast en bij een 3-fase aansluiting zijn dat er 4.

 

Het aantal te installeren groepen

Op het aantal fasen heb je zelf geen invloed, want dat is afhankelijk van de woning. In Nederland zijn de meeste woningen voorzien van een 1-fase aansluiting. Daarmee kan 25 of 35 Ampère aan stroom worden geleverd. Dat is ruim voldoende voor de meeste huishoudens. Bij het vervangen van de meterkast kun je hetzelfde aantal groepen installeren als er in de oude meterkast zaten. Een nieuwe meterkast vervangen voor een woning met 1-fase aansluiting en 4 groepen kost tussen de € 350 en € 520. Bij elke extra groep zal de prijs voor het installeren een klein beetje omhoog gaan.

 

Groepen worden per unit van vier toegevoegd

Wie de prijzen kritisch bekijkt zal zien dat de prijs van een extra groep bij elke vierde groep telkens flink omhoog gaat. Groepen worden ingebouwd in units waarin plaats is voor vier groepen. Een andere prijsverhogende factor is, dat er voor elke vier groepen een aparte aardlekschakelaar moet worden geïnstalleerd. Het prijsverschil tussen 5 en 6 groepen en tussen 6 of 7 groepen is slechts € 25. Maar het prijsverschil tussen het plaatsen van 4 en 5 groepen en van 8 en 9 groepen is € 100 tot € 150.

 

Als je toch bezig bent

Het vernieuwen van de groepenkast is een goede gelegenheid om het aantal groepen in de woning uit te breiden. Dat is essentieel als je van plan bent om in de toekomst nieuwe en zwaardere elektrische apparatuur te plaatsen. Het is slim om voorafgaand aan het plaatsen van de nieuwe groepenkast met de elektricien te overleggen hoeveel nieuwe groepen je het beste kunt laten aanleggen. Een voordeel van het uitbreiden van het aantal groepen in combinatie met een nieuwe groepenkast, is dat je daar veel geld mee kunt besparen.